Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

Aanpassen aan de zomertijd of leven naar de ayuvedische klok?

Geplaatst op 29-03-2022

Merk jij ook dat wanneer je uit een bepaald ritme wordt gehaald, dit invloed heeft op je gezondheid en humeur? Vooral nu de klok is verzet naar de zomertijd zul je merken dat je je ritme weer moet aanpassen. Je kan veel leren van de ayurvedische klok. Deze baseert zich namelijk op het ritme van de dosha’s.

Nu de zomertijd in is gegaan en het buiten langer licht wordt, zul je merken dat je actiever wordt. Doordat het beter weer wordt ben je sneller geneigd naar buiten te gaan. De zon wordt sterker en dat zorgt voor meer energie. Je gaat mee met het ritme van de natuur. Dat is precies wat Ayurveda ook doet.

In de ayurveda wordt een dag opgedeeld in zes delen. In elk deel overheerst een dosha. Zo kun je je dag indelen op het ritme van de natuur met een gezond lichaam en geest als einddoel.

Zoals je in de vorige blog hebt kunnen lezen hangt je eet-, slaap- en activiteitenritme samen met je algehele gezondheid. Het volgen van het ritme van de dosha’s kan je helpen bij een gezond en gebalanceerd leven. Alle drie de dosha’s komen twee keer per dag voorbij.  

Dosha tijden:

 
Kapha   06:00-10:00 uur
Pitta       10:00-14:00 uur
Vata       14:00-18:00 uur
Kapha   18:00-22:00 uur
Pitta 22:00-02:00 uur
Vata       02:00-06:00 uur

De beste tijd om op te staan is nét voor Kapha tijd.

Wanneer de natuur ontwaakt; tot ongeveer een uur voor zonsopkomst is de beste tijd om op te staan. Vata bestaat uit de elementen lucht en ether, dit brengt een soort van verlichting met zich mee. Wanneer je vaak wakker wordt rond zonsopgang, dan kan dit de verklaring zijn. Maar word jij veel eerder wakker dan zonsopkomst, dan kan dit wijzen op je Vata die uit balans is.

Wanneer je in deze tijd wakker wordt en opstaat, kom je terecht in een flow van natuurlijke energie. Deze helpt jou de rest van de dag gemakkelijk door te komen, net als meditatie en yogaoefeningen. Wanneer je deze in de Vata tijd doet zullen deze een gunstige werking hebben op de rest van jouw dag. Kapha-types staan bekend om hun langzame spijsvertering, kies daarom voor een makkelijk verteerbaar ontbijt.

On fire

Met Pitta is jouw dag on fire!

Vanaf 10 uur is het Pitta-tijd. Een van de elementen van Pitta is vuur. Deze tijd zorgt voor productiviteit. Hét moment dus om werk gedaan te krijgen. In Pitta tijd komt de zon het hoogst aan de hemel en zo is ook je innerlijke zon op haar best. Een kenmerk van Pitta is een snelle spijsvertering. Dit moment van de dag kan je goed gebruiken om je grootste maaltijd te eten, omdat je lichaam het voedsel nu het beste kan verteren. Door het vuur element is het raadzaam rond deze tijd van de dag geen confrontaties aan te gaan, dit kan namelijk zomaar uit de hand lopen.

Maak gebruik van je creativiteit tijdens Vata tijd

De energie van Vata is beweeglijk, creatief en veranderlijk. Merk je dat je na 14.00 uur creatieve ideeën krijgt. Dit is hét moment om je creativiteit te uiten. Krijg jij juist een dip na de middag? Of zin in zoetigheid? Dit kan te maken hebben met verkeerde voeding die je hebt gehad tijdens de lunch, of je bent in Kapha tijd opgestaan. Bereid je aan het eind van de middag alvast voor om de avond in te gaan. Maak een wandeling of mediteer om de dag te verwerken. Drink geen koffie meer en eet niet te zwaar.

Begin je avond relaxed in Kapha tijd

Vanaf 18.00 uur ’s avonds kom je weer in Kapha tijd terecht. In deze tijd bereid je je voor op je nachtrust. Het beste is het nuttigen van een lichte maaltijd. Lichter dan de maaltijd die je ’s middags hebt gehad. Deze kan dan volledig verteerd worden voor het slapen gaan. Je lichaam heeft dan alle tijd om melatonine aan te maken, wat ervoor zorgt dat je moe wordt en klaar bent om te gaan slapen.

Ben jij iemand die niet voor 22.00 uur naar bed gaat? Vanaf 22.00 uur is het weer Pitta tijd, het vuur wordt weer aangewakkerd wat zorgt voor een energie boost en trek. Als je in Pitta tijd gaat slapen, zal je slaap veel ongrijpbaarder en van slechtere kwaliteit zijn.

Sleep

Laad je weer op tijdens Pitta tijd

Pitta in de avond staat voor rust en verwerken. Wanneer je in deze periode slaapt, heeft je lichaam alle tijd en rust om de dag te verwerken en kan je lichaam haar onderhoud uitvoeren, waardoor je de volgende dag uitgerust wakker wordt. Terwijl jij ligt te slapen is je lichaam keihard aan het werk om alles te verwerken en de balans te herstellen.

Onrustig tijdens Vata-tijd?

Lig jij ’s nachts wel eens te piekeren? Onrust en stress zijn kenmerken van Vata. Hoe meer je slaapt in Pitta tijd, hoe groter de kans dat je langer doorslaapt in Vata tijd. Hoe meer je leeft volgens de ayurvedische klok, hoe beter jouw slaap is.

Zie jij er tegenop om voor Kapha tijd op te staan? Het kan je veel voordelen brengen. In de zomer gaat het je misschien makkelijker af dan in de winter. Het is een kwestie van meebewegen. In de winter komt de zon later op dan in de zomer. Wil je berekenen wat de beste tijden zijn van de dosha’s kan je het aantal uren dat het licht is delen door drie en het aantal uren dat het donker is ook delen door drie.

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen