Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

Af en toe ziek is heel gezond! - blog Ineke Eebes

Geplaatst op 30-12-2021

'Geef me koorts en ik kan elke ziekte genezen.'- Hippocrates

Het lijkt wel alsof we niet meer ziek mogen worden in de huidige maatschappij. Ziek worden moet worden voorkomen en daar lijken we alles voor te doen. Het kost te veel tijd, te veel geld en het is gevaarlijk. We zijn vergeten dat ziek zijn juist heel gezond is af en toe! Nooit ziek zijn, betekent niet automatisch dat je gezond bent. Ik heb al meer geschreven over de functie van ziekteprocessen (en dat dit eigenlijk herstel en opschoon processen zijn). Een keer flink koorts hebben is goed voor je. Het stelt je lichaam in staat van toxische stoffen af te komen en dat is belangrijk bij het voorkomen van ernstigere ziekteprocessen.

Wat wij ziekte noemen is voor ons lichaam het herstel van homeostase; het natuurlijke evenwicht. Wat wij het immuunsysteem noemen is een eindeloos complex en intelligent systeem dat direct in verband staat met de buitenwereld. Wij zijn niet los van de natuur. Wij zíjn de natuur. Wanneer er problemen zijn tuigt je lichaam een ontsteking op om de boel weer in beweging en dus in balans te krijgen. Symptomen zoals koorts willen wij maar al te graag onderdrukken, maar het heeft een belangrijke functie! Waar het om gaat is: Heeft je lichaam de capaciteit om weer terug te veren en te herstellen of wordt een ontsteking een lopend vuur?

fire

De functie van koorts

Heb je ook wel eens dat je een beetje blijft 'kwakkelen'? Je voelt je niet lekker maar echt flink ziek wordt je niet. Dan kan het tijd zijn om je lichaam een handje te helpen. Hoe? Door koorts te simuleren. Mensen zijn behoorlijk bang geworden voor koorts, maar koorts is fantastisch. Hippocrates, de grondlegger van de westerse geneeskunde wist dat ruim 2000 jaar geleden al.

Koorts heeft namelijk als functie om je lichaam te helpen van rotzooi af te komen. Dit heeft onder andere te maken met de werking van enzymen. Enzymen zijn kleine katalysatoren die reacties beïnvloeden of versnellen. Neem bijvoorbeeld je spijsverteringsenzymen. Zonder deze stofjes zou je voedsel ook wel verteren maar het zou er dagen over doen. Spijsverteringsenzymen, gemaakt in de alvleesklier, versnellen dit proces. Er zijn nog veel meer soorten enzymen voor verschillende processen. Door de temperatuurstijging van koorts gaan enzymen versnellen en daardoor ook de (opruim)processen. Je hartslag versnelt en daarmee ook je bloedsomloop. Je aderen verwijden zich. Hierdoor zijn de cellen van ons immuunsysteem sneller ter plaatse. Daarnaast worden bepaalde ziekteverwekkers juist weer vertraagd of helemaal afgedood door de hitte.

Zo kom je dus sneller door je ziekteproces heen. Daarnaast kun je d.m.v. hitte je afvalstoffen sneller kwijt. Het vocht in je cellen wat in wezen meer een geleiachtige substantie is wordt door de hitte vloeibaar en kan zo door je lichaam uitgescheiden worden, bijvoorbeeld door zweten.

Koorts maken kost energie, die moet je dan wel hebben!

Als koorts niet doorzet kan het zijn dat je er de energie niet voor hebt. Dit kan komen door een chronisch geactiveerd immuunsysteem als gevolg van laaggradige ontstekingen en dit kan weer komen door chronische stress. Dit is iets dat ik in mijn praktijk veel tegen kom.

Koorts maken kost het lichaam heel veel energie. Daarom kan je meestal als je een griepje of flinke verkoudheid hebt niet zoveel meer dan op de bank liggen. Vaak heb je spierpijn en voel je je zelfs een beetje down. De spieren krijgen geen toestemming om energie te gebruiken en er worden ook tijdelijk even geen gelukshormonen gemaakt. Kwestie van prioriteiten stellen. Het lichaam 'weet' echt goed wat het doet. Het lichaam weet bijvoorbeeld dat als het even vol gas kan met het immuunsysteem, de rotzooi' er zo uit gewerkt wordt en de balans weer hersteld wordt. Echter, wanneer er steeds kleine brandjes moeten worden geblust heeft het immuunsysteem er gewoon de spierballen niet meer voor om ook nog eens een grote bosbrand te lijf te gaan. Je krijgt dan een beetje een halfbakken afweer reactie en het resultaat is dat je soms wel weken zoet bent met gehoest, slijm, snot en vermoeidheid. Dat kan beter.

bed

Koorts nabootsen

Dus wat te doen als je voelt dat je lichaam er even niet doorheen lijkt te komen en niet van toxiciteit af komt? Je blijft maar hoesten en snotteren en bent niet vooruit te branden... Ten eerste, verlaag de koorts die je hebt niet. Geniet er juist van! We spreken van koorts vanaf 38 graden. Je lichaam kan het best toxines afbreken rond de 39,5 graden. Als je je lichaam niet lukt boven deze temperatuur uit te komen kun je zelf koorts nabootsen.

Ik heb hier zelf twee manieren voor. Kambo of een heel heet bad. Kambo is zeg maar de 'ruige' manier. Het is een manier om door middel van kikker'gif' een hevige immuunrespons op te wekken met veel hitte. Een medicijn dat in de amazone al eeuwen gebruikt wordt voor allerlei doeleinden. Ook in het westen wordt dit steeds bekender en worden er al onderzoeken naar verricht. Zeer effectief, maar niet voor iedereen.

Een iets eleganter alternatief is een heel heet bad. Dit kun je zelf doen, maar gebeurt ook in bepaalde landen onder begeleiding bij bepaalde aandoeningen.

Een derde manier die uit grootmoeders medicijnkast komt, is de 'grog', maar als orthomoleculair therapeut vind ik het iets minder gepast om alcohol aan te raden aan zieke mensen. Echter, het doel hiervan was en is precies hetzelfde. Temperatuursverhoging. Zweten!

Heet bad

Zo lang het gaat om een hardnekkige verkoudheid of griep kun je zit prima zelf. Let wel, even 5 minuten dompelen heeft geen zin, je kerntemperatuur moet namelijk omhoog. Dit is (net als ijsbaden) niet per se 'lekker', ook hierbij kun je je erg ongemakkelijk voelen. Je kunt de temperatuur langzaam opvoeren. Dat is wat minder confronterend. Probeer het zo lang mogelijk vol te houden. Je kan het ook in 'rondes' doen.

bad

Zelf kan ik beter tegen de ijsbaden dan tegen hittebaden. Toch heb ik dit jaar al eens een heet bad ingezet. Even afzien en zweten. Daarna kleed je je warm aan of ga je lekker onder de wol met een kopje gemberthee met citroen en rauwe honing. Vergeet niet je lichaam te ondersteunen met extra vitamine C, Echinacea, voldoende vocht en vooral slaap. Grote kans dat je de volgende dag een stuk frisser op staat.

Ineke Eebes

Orthomoleculair therapeut bij depressie en burn-out

Disclaimer: mocht iemand nou ernstig ziek zijn of zo verzwakt dat er te weinig energie is om koorts kunnen maken dan raad ik niet aan dit zonder professionele begeleiding te doen. En zijn situaties dat het af te raden is om koorts op te wekken en aan te raden deze te verlagen. Dit geldt voor zowel Kambo als voor hitte baden.

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen