Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

Broze botten - Osteoporose in the picture

Geplaatst op 15-10-2021

Osteoporose of broze bottenziekte treft naar schatting 200 miljoen mensen wereldwijd. Doordat je botten verzwakt zijn breken ze gemakkelijker, maar omdat dit zich over meerdere jaren ontwikkelt, realiseer je je vaak pas dat je osteoporose hebt als de eerste breuk optreedt. Breuken kunnen over het hele lichaam voorkomen, maar komen het meest voor op de polsen, heupen en wervelkolom.

Wie wordt getroffen door osteoporose?

Naarmate we ouder worden, verliezen we van nature botdichtheid. Osteoporose kan zowel mannen als vrouwen treffen, maar het komt ongeveer vier keer vaker voor bij vrouwen en het meest bij vrouwen die de menopauze hebben doorgemaakt. Dit komt omdat vrouwen botdichtheid kunnen verliezen als gevolg van dalende oestrogeenspiegels.

Risicofactoren voor osteoporose

  • Het langdurig gebruik van corticosteroïden voor de behandeling van artritis en astma is een risicofactor.
  • Schildklieraandoeningen kunnen een effect hebben op de hoeveelheid calcium in het bloed en botten.
  • Laag lichaamsgewicht is een risicofactor doordat er minder botweefsel aanwezig is. Daar komt bij dat je met een laag lichaamsvetgehalte een val minder goed kunt opvangen en daardoor gemakkelijk een fractuur kunt oplopen.
  • Bepaalde levensstijlkeuzes, zoals roken en regelmatig alcohol drinken, kunnen je ook vatbaarder maken voor het ontwikkelen van osteoporose.

Osteoporose

Hulp bij osteoporose

Van het volgen van een gezond dieet tot het aanvullen van voedingsstoffen, botversterkende oefeningen en regelmatige botdichtheidsscans, er is genoeg dat je kunt doen om je botten te versterken.

  • Een gezond dieet
    • Vegetarische en veganistische diëten zijn geassocieerd met een lager risico op osteoporose. Dit komt gedeeltelijk omdat ze minder zuur zijn dan diëten die rijk zijn aan dierlijke eiwitten. Te veel suiker kan ervoor zorgen dat er meer calcium via je urine wordt uitgescheiden. Voor een gezond dieet kun je je inname van dierlijke eiwitten en sterk bewerkte en suikerhoudende voedingsmiddelen verminderen.
  • Supplementen als aanvulling
    • Vitamine C en K zijn belangrijk voor gezonde botten. Voedselbronnen van vitamine C zijn onder andere citrusvruchten, bessen - aardbeien - en groenten zoals broccoli, asperges en aardappelen, en voedselbronnen van vitamine K zijn bloemkool, spruitjes, spinazie en olijf- of sojaolie.
    • Calcium is het meest voorkomende mineraal in je lichaam en enorm belangrijk in de strijd tegen osteoporose. Probeer veel calciumrijk voedsel te eten, goede calciumleveranciers zijn zuivelproducten, spinazie, broccoli, bonen, erwten en sardines. Wat calciumsupplementen betreft, is calcium in de vorm van calciumcitraat een van de beste.
    • Magnesium draagt ​​bij aan de opname van calcium uit je voeding, en het helpt ook om vitamine D (goed voor je botten) om te zetten in de meest actieve vorm.
    • Silica speelt een belangrijke rol bij de gezondheid van de botten en Urtica (brandnetel) kan nuttig zijn bij de behandeling van osteoporose vanwege het hoge gehalte aan voedingsstoffen.
  • Lichaamsbeweging
    • Oefeningen met een hoge impact, zoals joggen, powerwalking en aerobics, kunnen heel goed voor je botten zijn, net als krachttrainingsoefeningen met gewichten of sit-ups en rugversterkende oefeningen. Het hoeft niet streng of fanatiek te zijn - zelfs 20 minuten wandelen per dag is een goede start.
  • Botdichtheidsscans
    • Regelmatige botdichtheidsscans helpen om osteoporose een stap voor te blijven. Er worden röntgenfoto's gebruikt om te zien hoe sterk je botten zijn. Doe dit vooral als er in je familie een voorgeschiedenis van osteoporose is. Praat met je huisarts of zorgverlener over een scan als je denkt dat je risico loopt op het ontwikkelen van osteoporose.

Help je botten een handje met onze tips. Voorkomen is beter dan genezen.

Golden Naturals Calcium & Bot Support

Probeer Calcium en Bot Support van Golden Naturals. Een preparaat dat calcium en magnesium bevat, bevordert de opname van calcium in botten en tanden. Het kan ook naast calciumsupplementen worden ingenomen.

Golden Naturals Calcium & Bot Support

Calcium citraat poeder van Mattisson

Calcium draagt bij aan het behoud van normale botten en tanden en aan een normale zenuw -en spierfunctie. Neem 1x per dag een afgestreken maatschep poeder in met water of vruchtensap.

Calcium citraat poeder van Mattisson

Magnesium citraat poeder van Mattisson

Magnesium is vergroot opneembaarheid van calcium en is onder andere goed voor de spieren, het helpt vermoeidheid te verminderen en het speelt een rol in psychologische functies.

https://www.vitadvice.nl/mattisson-magnesium-citraat-poeder-15-200-gram.html

 

 

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen