Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

De water - mineralen balans - blog Ineke Eebes

Geplaatst op 30-07-2021

De water - mineralen balans

 

Ons lichaam bestaat voor 70% uit water. Dat we dagelijks voldoende vocht nodig hebben is logisch. 2 tot 3 liter water zou optimaal zijn. Hierbij reken ik ook het water dat we uit voedsel halen.

Veel minder bekend is de rol van mineralen in dit verhaal. Om water te vervoeren en te kunnen vasthouden hebben we mineralen nodig. Mineralen zijn transporteurs van water en zorgen dat het op de juiste plek aan komt: de cellen.

Ineke Eebes

Vroeger, voordat we water en aarde gingen bewerken, waren water en mineralen automatisch in balans. Mineralen zaten van nature in onze aarde en in het grondwater. We hoefden daar niet nog extra om te denken. We kregen via voeding en water precies binnen wat we nodig hadden. Tegenwoordig wordt ons water gezuiverd en zit er, wat mineralen betreft, vooral calcium in. Door intensieve landbouw is ook onze aarde flink uitgeput aan het raken en bevat bij lange na niet meer wat we nodig hebben aan voedingsstoffen. Ook voor een wortel geldt: You are what you eat.

Voeding Mineralen

Ik lust geen water

Wanneer je onvoldoende mineralen tot je beschikking hebt ga je water afstoten. Je kan dan wel veel drinken maar je lichaam kan het niet vasthouden. Dit merk je aan overmatig zweten, vaak plassen en soms zelfs een misselijk gevoel bij het drinken van water. Ken je mensen die zeggen: "Ik word misselijk van water" of "ik lust geen water"? De kans dat dit een mineralen tekort is, is groot. Je ziet uitdroging ook veel in de ouderen zorg. Mensen die niet meer willen drinken. Dit is vaak een teken van tekort aan mineralen.

Ik hoor vaak dat mensen denken dat wanneer je veel plast dit betekent dat je goed gehydrateerd bent. Dat is dus lang niet altijd het zo en in geval van een standaard westers voedingspatroon eerder een mineralendeficiëntie.

Tekenen van een mogelijk mineralen- en vochttekort

Tekenen zijn overmatig transpireren/urineren, diarree, misselijkheid, bleekheid, broze tanden en nagels, tremoren (spiertrilling), droge of schilferige huid, dof haar en haaruitval. Ook kun je last hebben van een droge huid, droge ogen, gewrichtsklachten (en zelfs artrose), spierpijn, obstipatie en moeheid. Vlak ook hoofdpijn, slechte concentratie, donkere (sterk ruikende) urine, duizeligheid (bij het opstaan), brandend maagzuur en verlies van smaak en eetlust niet uit. Je leest het goed, het is een enorme lijst!

Water met mineralen

Water tutorial

Er zijn drie richtlijnen die je vanaf nu gaan helpen om water optimaal op te nemen.

  1. Drink water met mineralen. Mineralen zitten in de juiste hoeveelheden en verhouding in ongeraffineerd (onbewerkt) zout. De meest bekenden zijn Keltisch zeezout en Himalaya zout. Het mag ook best zout uit de Noordzee zijn, zolang het ongeraffineerd is. Geraffineerd zout (keukenzout) is alleen natriumchloride, ga dit niet aan je water toevoegen. Dat is niet gezond en veroorzaakt hoge bloeddruk. Bereiding van het juiste zout: Je mengt een kwart theelepel mineralen op een liter water. Hierdoor zijn water en mineralen in de juiste verhouding aanwezig voor optimale opname.
  2. Drink in bulks. Dit betekent dat je drie tot 4 keer per dag minimaal een halve liter water drinkt. Dit is even een beetje trainen maar het lukt je vrij snel. Wanneer je in bulks drinkt registreert je brein dat er voldoende water in het systeem zit om het naar alle processen te sturen. Het water metertje slaat uit, zou je kunnen zeggen. Bij steeds kleine slokjes zal het water alleen naar de belangrijkste processen (om te overleven) gaan. Daarnaast gaat bij elk hapje eten maar ook bij elk slokje drinken je immuunsysteem even scannen of er geen ziekteverwekkers aanwezig zijn (vanuit de tijd vóór waterzuiveringsinstallaties). Dit kost energie. Drinken in bulk spaart dus energie.
  3. Drink een half uur voor of na het eten geen bulk water. Je verdunt hiermee je maagzuur en vertraagd daardoor de spijsvertering. Ook heb je sterk maagzuur nodig om eventuele ziekteverwekkers uit voedsel te doden. Maagzuur moet zuur zijn en wil je dus niet verdunnen.

Suppleren?

Het heeft natuurlijk de voorkeur om mineralen uit je voeding te halen. Een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon staat aan de basis van een gezond lichaam. Toch zijn er wel een aantal indicaties waarbij het raadzaam is om tijdelijk wat extra mineralen te slikken uit een potje.

De mineralen die je toevoegt aan jouw water zijn een onderhoudsdosering. Het lost geen tekorten op. Mocht jij nou onpasselijk worden van water dan is de kans aanwezig dat je een flink mineralentekort hebt. Het is dan slim om tijdelijk een mineralen supplement te gebruiken. Wanneer zo'n mineralencomplex niet lekker voelt in je darmen is het raadzaam een ontlastingsonderzoek te laten doen en te kijken of er sprake is van parasieten of andere ziekteverwekkers. Je kunt in dit geval beter een potje mineralen zonder ijzer gebruiken tot dat het ongemak is opgelost.

Mineralen button

Er zijn ook voedingsproducten die de opname van mineralen verminderen. Granen en zuivel binden zich aan bepaalde mineralen waardoor zij niet of nauwelijks in het lichaam worden opgenomen. Ook regelmatig alcohol en roken is een indicatie om af en toe een beetje extra te nemen. Uiteraard is chronische stress is een nutriënten rover.

Water mét mineralen. Nu weet je waarom!

Ineke Eebes

Deze columns zijn niet ter vervanging van medische behandelingen. Bij klachten raadpleeg altijd eerst uw arts of specialist.

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen