Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

Een beetje liefde voor je hart

Geplaatst op 15-02-2022

Gisteren was het Valentijnsdag. De dag van de liefde! Om van iemand te kunnen houden is het belangrijk van jezelf te houden en goed voor je lichaam te zorgen, waaronder je hart.

Wanneer je er goed bij nadenkt is het heel bijzonder dat je hart ongeveer 70 keer per minuut klopt. En dat je hele leven lang. Je hart pompt elk jaar meer dan 2,5 miljoen liter bloed door je bloedvaten. Als je hier goed bewust van bent is het eigenlijk maar een kleine moeite om je hart gezond te houden.

Hoe staat het met jouw levensstijl? Alcohol, suiker en vet zijn boosdoeners voor je hart en kunnen ervoor zorgen dat jouw hart het moeilijk krijgt.

Hart - en vaat ziekten

Hart- en vaatziekten, deze algemene term wordt gebruikt om alle ziekten die het hart aantasten te beschrijven. Hartaandoeningen hoort bij de belangrijkste doodsoorzaken in Europa. Door te kiezen voor een gezonde levensstijl, zijn aandoeningen als: een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en obesitas prima te vermijden. Natuurlijk zijn risicofactoren zoals veroudering en genetica niet te veranderen, maar je kunt zelf kiezen om gezonder te eten en een gezonde levensstijl toe te passen.

Gezonde voeding is een feestje voor je hart

Verandering in je voeding kan een enorm verschil maken, vooral als je te zwaar bent. Zorg voor voldoende gezonde, kaliumrijke groenten en fruit. Bananen, tomaten en broccoli zijn bijvoorbeeld allemaal goede voedingsbronnen van kalium. Kersen zijn een rijke bron van antioxidanten en flavonoïden.

Heart treee

Cholesterol en hartproblemen

Een te hoog cholesterol gaat samen met een verhoogd risico op diverse hartproblemen. Dit risico kan worden verminderd door het gebruik van cholesterolverlagende medicijnen, genaamd: statines. Statines remmen in de lever de cholesterolsynthese af waardoor de concentratie in het bloed afneemt. Het nadeel is dat statines ongewenste bijwerkingen kunnen hebben. Zo ervaren veel mensen last van spierpijn en spierzwakte, hoofdpijn of maag- en darmproblemen. Dit kan vervelend zijn. Het is uiteraard van belang om statines iedere dag in te nemen om het risico op hart- en vaatziekten blijvend te verlagen.

Een voedingssupplement met de natuurlijke variant, genaamd rode gist rijst kan een prima alternatief zijn wanneer je geen statines wilt gebruiken of kunt verdragen.

Rode gist rijst bevat Monacoline K. Dit zorgt voor het behoud van normale cholesterolwaarden. De Europese voedselautoriteit (EFSA) heeft de gezondheidsclaim, dat rode gist rijst goed is voor het behoud van een verantwoordelijk cholesterolgehalte, goedgekeurd voor wat betreft producten met een dosering van 10 mg Monacoline K per dag.

Wat je voeding betreft is het belangrijk verzadigde vetten in vlees, boter, kaas en room te vervangen voor onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten helpen het LDL-cholesterol, ook wel de slechte cholesterol genoemd te verlagen. Onverzadigde vetten zijn te vinden in producten als, plantaardige oliën, vette vis en noten.

Vermijd in het bijzonder alle voedingsmiddelen die transvetten bevatten. Deze zijn te vinden in massa geproduceerde bewerkte voedingsmiddelen zoals taarten, koekjes en cakes. Beperk gefrituurd voedsel tot een minimum, aangezien het frituurproces vetten kan beschadigen, waardoor ze slecht voor de gezondheid worden.

Over het algemeen wordt aangenomen dat kokosolie en boter beter voor je zijn, omdat ze hittebestendig zijn en bij verhitting geen giftige transvetten creëren en uiteindelijk niet het cholesterolgehalte verhogen. Vezels zijn uitermate geschikt om het LDL-cholesterol te verlagen, dus eet meer haver- of rijstzemelen, volkoren producten en eventueel bonen. Voor extra vezels kun je een supplement proberen met lijnzaad, het heeft een zacht ophopend effect, maar moet met veel water worden ingenomen. Lijnzaad is een goede toevoeging aan yoghurt of kwark en salades.

New Care

Probiotica

Het gebruik van probiotica voor je cholesterol heeft enorme hoeveelheden onderzoek en klinische proeven ondergaan om te bewijzen dat levende bacteriën de ingrediënten helpen om een ​​normaal cholesterolgehalte te behouden. Elke dagelijkse dosis bevat 1,2 miljard levende bacteriën (bestaande uit drie verschillende stammen) en alfa-linoleenzuur (ALA), een goede bron van omega-3-vetzuren. Omega 3-vetzuren zijn nodig voor een gezond hart en een gezonde bloedsomloop. We kunnen een deel van deze vetten zelf aanmaken, door onze voeding. Het is goed om voedingsmiddelen te eten die Omega 3 vetzuren bevatten. Voedselbronnen van essentiële vetten zijn onder meer vette vis, noten en zaden. Wanneer je minder dan één keer in de week vette vis eet, is een supplement raadzaam.

Belangrijke voedingsstoffen

Naast gezonde voeding kunnen bepaalde voedingsstoffen een goede ondersteuning bieden aan het gezond houden van het hart. Van co-enzym Q10 wordt gedacht dat het een gunstig effect heeft op bloeddruk en cholesterol. Magnesium helpt de gezondheid van spieren te behouden, inclusief het hart. Verder speelt magnesium een rol bij de chemische reacties die je hartslag genereren.

Lysine is nodig voor de aanmaak van carnitine, dat het lichaam helpt bij het verwijderen en omzetten van vetten. Arginine is nodig voor het lichaam om stikstofmonoxide te maken, een stof die de bloedvaten laat ontspannen en zo de bloeddruk helpt verlagen. Pharma Nord

Knoflook

Knoflook heeft een gunstige invloed op het hart. Het eten van knoflook draagt bij aan de gezondheid van hart en bloedvaten. Het helpt de bloedvaten te ontspannen en vergroten en het verbetert de bloedcirculatie, wat bloeddrukverlagend werkt. Het belangrijkste werkzame bestanddeel van knoflook is allicine. Alle ingrediënten samen vormen de basis voor de gezondheidsvoordelen.

Knoflook heeft verschillende eigenschappen. Het versterkt het immuunsysteem, het cardiovasculaire systeem, de darmen en de botten. Bovendien heeft knoflook een antioxiderende en antibacteriële werking. APB

Het meest bijzondere en belangrijkste orgaan verdient een gezonde levensstijl. Zorg goed voor je hart, dan zorgt het ook goed voor jou.

                                      Kiss

 

 

 

 

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen