Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

Het belang van visolie

Geplaatst op 08-02-2022

Visolie is goed voor je gezondheid omdat het omega-3-vetzuren bevat. Deze vetzuren worden ook wel 'essentiële vetzuren' genoemd. Je lichaam maakt dit vetzuur namelijk niet zelf aan. Je zal deze aanvulling uit je voeding moeten halen. Vetzuren maken de vitamines A, D, en E aan en geven je lichaam energie. Wanneer je minimaal één keer in de week vette vis eet, mag je er van uit gaan dat je voldoende omega 3 vetzuren binnen krijgt. Wanneer je minder dan één keer in de week vette vis eet, kan het raadzaam zijn een aanvulling te nemen via supplementen. Maar wat zijn omega 3 vetzuren en waarom zou je deze nodig hebben?

Omega 3 vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Omega 3 is nodig voor hart- en bloedvaten, helpt bij behoud van een gezonde bloeddruk en verbetert het concentratie- en gezichtsvermogen.

ALA is een plantaardige vorm van omega-3 olie. Het lichaam zet gemiddeld 9% hiervan om in het essentiële vetzuur EPA. Vervolgens zet het lichaam ongeveer 3,8% om in DHA. Voedingsmiddelen als noten, zaden, zeewier en lijnzaadolie bevatten een hoge concentratie ALA.

De enige bronnen van zowel EPA als DHA zijn vis, visolie, algen en, op een veel lager niveau, zeewier. Volgens de Gezondheidsraad volstaat een dagelijkse inname van 450 milligram aan omega 3-vetzuren. Wie twee keer per week vette vis eet komt hieraan. Vette vissoorten zijn o.a. makreel, sardines, zalm en tonijn.

NOW

Omega 3

Waar hebben we deze omega-3 vetzuren voor nodig?

Omega-3 vetzuren spelen een belangrijke rol in een aantal aspecten van de gezondheid, waaronder:

  • Omega-3 vetzuren dragen aanzienlijk bij aan het cognitieve vermogen en onderzoekers onderzoeken het effect ervan op de ziekte van Alzheimer en dementie met tot nu toe positieve resultaten.
  • Er zijn sterke aanwijzingen dat omega-3 vetzuren het risico op hartaandoeningen verminderen door de triglyceriden in het bloed te verminderen - een type vet dat, net als cholesterol, het risico op hartaandoeningen verhoogt.
  • Bij zwangere vrouwen helpen omega-3 vetzuren bij de ontwikkeling van de belangrijkste organen van de foetus en wordt aangenomen dat ze het risico op vroeggeboorte verminderen.
Hanoju
  • Onderzoek naar de antidepressieve effecten van omega-3 vetzuren heeft over het algemeen positieve resultaten opgeleverd - wat betekent dat symptomen van depressie kunnen worden verlicht door de inname van visolie te verhogen. Sommige onderzoeken suggereren ook dat het angstproblemen en symptomen van ADHD kan verlichten. Daarnaast kan het ook een positieve bijdrage leveren aan PMS en overgangsklachten.
  • Het is aangetoond dat omega-3 vetzuren helpen bij droge ogen en herstel van het oog bevordert.
  • Omega-3 vetzuren zijn goede ontstekingsremmers. Het kan nuttig zijn bij het verminderen van chronische pijn, artritis, rugpijn of nekpijn.
  • Haar en huid. Het is aangetoond dat een verhoogde inname van omega-3 de huid en het haar versterkt en roos vermindert. De ontstekingsremmende eigenschappen kunnen huidaandoeningen zoals acne verminderen.

Hoe krijg je meer visolie binnen?

Neem ten eerste meer vette vis op in je voedingspatroon. Probeer vis zoals makreel, forel, haring, tonijn, zalm en sardines twee keer per week te eten. Deze kunnen eenvoudig worden toegevoegd aan pastagerechten, salades, zelfgemaakte pizza's of gebakken aardappelen.

Daarnaast kan je een visoliesupplement aan je dieet toevoegen. Dit helpt om de inname van omega-3 in evenwicht te houden. Wanneer je niet van vis houdt is een supplement een goed alternatief.

Ben je vegetarisch of veganistisch? Hoewel het moeilijk is om voldoende EPA en DHA in je voedingspatroon te krijgen zonder vis te eten, zijn er steeds meer supplementen verkrijgbaar die geschikt zijn.

Golden Naturals omega 3

Visolie is onmisbaar voor onze geestelijke en lichamelijke gezondheid. Wanneer je minder dan één keer in de week vette vis eet is het raadzaam een supplement te nemen.

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen