Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

Hoe druk ben je nou eigenlijk 's nachts? (deel 2)

Geplaatst op 05-04-2022

Wakker worden tussen 01.00 en 03.00 uur? Lever

Dit is wanneer je immuunsysteem een onderhoudsbeurt krijgt.

Als je op dit moment van de nacht wakker wordt, kan dit te maken hebben met je lever. Deze is namelijk verantwoordelijk voor het reinigen van je bloed. De lever is het enige orgaan wat zichzelf kan onderhouden.

Volgens de Chinese geneeskunde kan wakker worden op een moment dat de lever actief is, erop wijzen dat je lever het ontgiftingsproces niet meer aan kan. Hierdoor kunnen symptomen als rugpijn, PMS en prikkelbaarheid de kop op steken.  Je lever helpt ook bij het afbreken van melatonine en als dit proces wordt onderbroken kan het je overdag vermoeid en later op de avond wakkerder maken.

Wanneer je gevoelig bent voor stress, dan kan dit gevolgen hebben voor de lever. Je maakt dan namelijk meer adrenaline aan. Adrenaline maakt gebruik van de voorraad glycogeen, terwijl de lever deze nodig heeft voor de aanmaak van energie. Adrenaline kan je slaap verstoren en je dus ook ’s nachts wakker houden.

Voorkomen is beter dan genezen. Let op je humeur en zorg dat je spanningen en stress loslaat voordat je gaat slapen. Denk bijvoorbeeld aan meditatie of voer een goed gesprek met iemand in je omgeving. Als hulp kun je chlorofyl gebruiken. Chlorofyl reinigt je lever. Uiteraard geldt ook je lever geldt dat gezond eten een weldaad is. Chlorofyl

Longen: 03:00 – 05:00 uur

In deze fase zou je vanuit je diepe slaap in de REM-slaap moeten komen. Dit is wanneer je je herinneringen en emoties aan het verwerken bent in je dromen. Je longen staan voor het toe laten van zuurstof en het verwijderen van koolstofdioxide. Wanneer je uit balans bent kan je met symptomen te maken krijgen zoals hoesten of andere luchtwegproblemen. Vooral mensen die wel eens snurken of last hebben van slaapapneu zullen merken dat ze wakker worden als de adem stokt door het snurken. Dit kan te maken hebben met een laag zuurstofgehalte in het bloed. Als je in deze fase van het slapen wakker wordt heeft het vaak te maken met de luchtwegen. Dit geldt niet alleen voor mensen die snurken of last hebben van slaapapneu, maar ook wanneer je verkouden bent of last hebt van allergieën.

Wanneer je veel snurkt en hier hinder van ondervindt is het advies contact te zoeken met de huisarts. Bij klachten als allergie kan bijvoorbeeld een luchtbevochtiger helpen. Deze reinigt de lucht, waardoor en frisse lucht rondcirculeert in de kamer. Bij verkoudheid kunnen er een aantal druppels eucalyptusolie worden toegevoegd aan de luchtbevochtiger. Dit werkt ontspannend.

sleep

Dikke darm: 05:00 – 07:00 uur

Ken je dat? Je wekker gaat om 07.00 uur en jij bent om 6.15 klaarwakker. Je kunt nu niet meer in slaap vallen. Dit kan te maken hebben met je dikke darm. Volgens de Chinese geneeskunde is dit een prima moment voor je stoelgang om op gang te komen. Wanneer je wel wakker bent, maar je voelt geen aandrang, dan kan dit duiden op constipatie of uitdroging. Wat je hieraan kunt doen is uiteraard zorgen dat je voldoende vocht binnenkrijgt. Zorg ook dat je meteen opstaat wanneer je wekker gaat en kom in beweging. Drink niet meteen een kop koffie, maar een glas water. Doe dit niet alleen ’s ochtends maar neem genoeg vocht tot je gedurende de dag.

Hopelijk hebben we gezorgd voor meer bewustzijn betreft hoeveel invloed jouw dagelijkse bezigheden hebben op jouw lichaam tijdens de nachtrust.

 

 

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen