Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

Magnesiumtekort, herken het op tijd!

Geplaatst op 02-11-2021

Als je regelmatig last hebt van stress, spierkrampen, vermoeidheid of lusteloosheid dan is de kans groot dat je een magnesiumtekort hebt. Dit belangrijke mineraal is onder andere onmisbaar voor je energieproductie en de werking van je spieren. Je lichaam kan de stof echter niet zelf aanmaken, je moet het uit voeding halen. Hoe krijg je voldoende magnesium binnen?

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal dat in iedere cel van ons lichaam voorkomt. Het speelt een rol bij je energieproductie, bij de werking van je spieren en behoud van stevige botten en het is van cruciaal belang voor de overdracht van zenuwimpulsen naar de spieren. In combinatie met B-vitamines helpt magnesium om vermoeidheid te bestrijden, maakt het weerbaarder tegen stress en ondersteunt het de goede werking van je immuunsysteem. Omdat magnesium een rol speelt in meer dan 300 metabolische processen in je lichaam is het van belang dat je dagelijks voldoende magnesium binnenkrijgt.

happy

Hoeveel magnesium heb je nodig?

Om gezond te blijven, zou de gemiddelde volwassen man 350 milligram (mg) magnesium en gemiddelde volwassen vrouw 300 mg per dag moeten binnenkrijgen. Deze aanbeveling zou onder normale omstandigheden voor 97-98% van de volwassen mensen voldoende moeten zijn. Er zijn echter ook situaties te waarin de behoefte hoger is. Zoals bij zwangerschap of borstvoeding, een chronische darmaandoening, of na een flinke inspanning, zoals sporten.

Magnesiumtekort

Veel mensen kampen met een tekort. Dit kan door verschillende factoren komen, waaronder stress en het westerse dieet. Ook overmatig alcoholgebruik, braken en diarree of de regelmatige inname van bepaalde geneesmiddelen kunnen tot de oorzaken behoren. Elke aanwijzing voor een magnesiumtekort kun je maar beter serieus nemen (vermoeidheid, spierkrampen, prikkelbaarheid, stramme gewrichten, stress enz.).

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan magnesium?

Magnesium zit van nature in heel wat groene groenten, maar ook in bananen, volkorenrijst en -granen, noten en pitten, peulvruchten, vlees en vis. Met name in noten, zaden, pitten en cacaopoeder (pure chocola) zit veel magnesium. Goede eetgewoonten kunnen soms moeilijk dagelijks vol te houden zijn. Een voedingssupplement dat magnesium bevat kan dan uitkomst bieden, vooral in periodes van stress, spanning, vermoeidheid of intense sportinspanningen.Nuts

De beste magnesiumsupplementen

Een supplement voor magnesium is verkrijgbaar in verschillende vormen. Magnesiummalaat, -tauraat, -bisglycinaat en -citraat zijn organisch gebonden vormen van magnesium. Magnesiumchloride, -hydroxide en -sulfaat zijn anorganische vormen waardoor ons lichaam ze minder goed opneemt. Je dagelijkse voeding bevat over het algemeen anorganisch gebonden magnesium. Je lichaam neemt dus maar een klein deel op van de magnesium die je uit reguliere voeding binnenkrijgt.

De beste vormen die we kennen zijn magnesiumchelaten zoals, magnesium tauraat, malaat en bisglycinaat3. De structuur van een aminozuurchelaat is dermate sterk dat je maagsap de vorm niet kan splitsen, waardoor het in volledige vorm in je darmen terechtkomt en wordt opgenomen. Het zorgt ook voor minder maag- en darmklachten dan ongecheleerde vormen.

Er zijn vormen die goed oplossen in vloeistof, maar er zijn ook tabletten, capsules en pillen magnesium die je met water kunt innemen. Er bestaat ook magnesium olie voor gebruik op de huid of voor orale inname (via de mond). Iedere verschillende vorm van magnesium biedt een eigen unieke kracht, vraag een specialist welke het beste bij jouw levensstijl past. Bij VitAdvice bieden we je alle keuzes die je zoekt.

Golden Naturals Magnesiumbisglycinaat

Golden Naturals Magnesiumbisglycinaat 300 mg

Solgar Chelated Magnesium

Solgar Chelated Magnesium

 VitOrtho Magnesium trio softgels

VitOrtho Magnesium trio softgels

 

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen