Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

Natuurlijke anti- en probiotica - blog Ineke Eebes

Geplaatst op 22-10-2021

Antibiotica zijn oorspronkelijk stoffen van biologische oorsprong met bacteriegroei remmende of dodende eigenschappen. Deze middelen worden ook door de farmaceutische industrie synthetisch geproduceerd. Anti betekent 'tegen' en biotica, van 'bios', betekent 'leven'. Er zijn veel verschillende soorten antibiotica. Het hangt van de ontsteking af welke je krijgt voorgeschreven.

De meeste mensen hebben wel eens een kuurtje gehad van de huisarts voor een blaasontsteking bijvoorbeeld. Soms voor iets ernstigers zoals een tetanus of stafylokokkeninfectie. Een uit de hand gelopen bacteriële infectie zorgt voor ontstekingen wat weer de reden is van een heel scala aan lichamelijke aandoeningen. Je bacteriën in balans houden is dus een goed idee. Steeds vaker wordt hier antibiotica voor ingezet. 

Toch hebben antibiotica ook veel nadelen waar gelukkig nu meer aandacht voor komt. In het kader van 'voorkomen is beter dan genezen' ga ik in dit artikel aandacht besteden aan de werking van antibiotica, de nadelen ervan en waarom je hier zeer voorzichtig mee om wil gaan. Ten slotte geef ik je tien natuurlijke alternatieven en een mooi recept om komende winter te zorgen voor een extra sterk en veerkrachtig immuunsysteem.

probiotica

Hoe werkt antibiotica?

Mensen leven in harmonie met bacteriën. Sterker nog, wij zíjn voor het grootste gedeelte bacteriën. Wij hebben meer bacteriën in ons systeem dan lichaamscellen. Het is een achterhaald idee dat er ziekteverwekkers bestaan zoals 'foute' bacteriën. Alles heeft zijn plek. Het gaat hier om, zoals bij alles, de balans.

Nu kan het best zijn dat er een verstoring in de balans van je darm kolonie is ontstaan. Een disbalans betekent dat er bepaalde bacteriën de overhand hebben gekregen en hun taak iets te fanatiek zijn gaan uitvoeren. Een beetje rellen, zo je wilt. Ze hadden wel een plek binnen de familie, maar nu nemen ze zoveel ruimte in dat het ten koste gaat van de rest. Iedereen kent wel zo iemand. Ze beginnen zich te gedragen als vandalen. Een disbalans is niet onschuldig, net als bacteriën op de verkeerde plek. Je kunt er heel ziek van zijn. De juiste bacteriën in de juiste verhouding is cruciaal en soms moet er snel iets gebeuren!

Een antibioticum is natuurlijk niet echt scherp schieten. Het kan een oplossing zijn, maar elegant is het niet. Antibiotica is meer zoiets als een atoombom. Het maakt alles dood. De bacteriën die zich als vandalen gingen gedragen binnen het huishouden, maar ook de rest van de familie. Farmaceutische antibiotica vallen dus onder de symptoombestrijding. Je hebt de relschoppers eruit, maar het geeft geen antwoord op de vraag: "wat veroorzaakte de verstoring?"

Deze methode kan op korte termijn levensreddend zijn. Op lange termijn geeft het echter problemen.

Nadelen van antibiotica

Een antibioticum maakt, zoals ik zei, niet alleen de vandalen dood, maar ook de rest. Terwijl bacteriën essentieel zijn voor allerlei processen in je lichaam. Zo zijn er bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het maken van jouw geluk stofjes. Weer andere bacteriën zetten voeding om in vitamines of andere essentiële voedingsstoffen zoals aminozuren. Zo zijn er heel veel processen die afhankelijk zijn van de aanwezigheid van de juiste (hoeveelheid) bacteriën.

Wat er ook gebeurt wanneer je de darmflora om zeep hebt geholpen is dat het de weg vrij maakt voor Candida. Dat is een schimmel of eigenlijk een gist. Candida komt van nature voor in onze darmen en ook op onze huid. Dit veroorzaakt bij gezonde mensen geen problemen. Het moet alleen, net als alles in de natuur, niet de overhand krijgen. Bij prikkelbare darmen is het zeker de moeite waard om een onderzoek te doen waarin je onder andere schimmels en gisten laat onderzoeken. Candida kan ook in het bloed terecht komen en voor allerlei ellende zorgen zoals ernstige vermoeidheid, bloedsuikerproblemen en depressiviteit.

Een ander nadeel van antibiotica is resistentie. Dat betekent dat het medicijn niet meer werkt. Je neemt een kuur, maar het doet niets meer. Wat je eigenlijk hebt gedaan is de relschoppers sterker maken. Het is dus na een kuur met synthetische antibiotica zaak om je darmen weer snel op te kalefateren.

Porbiotica

Darmen opbouwen

Zoals gezegd, antibiotica spaart niks of niemand. Na een kuur kan je er dus vanuit gaan dat darmen eruitzien als een platgebombardeerde stad die weer opnieuw moet worden opgebouwd. Hoe doe je dat? Hoe vul je bacteriën aan?

Dat gaat uiteraard via je voeding. Zorg dus dat je zo gevarieerd mogelijk eet. Eet vooral veel verschillende soorten groente en heel veel gefermenteerd voedsel. Door het fermentatieproces weet je zeker dat er veel gezonde en nuttige bacteriën in en op het voedsel zitten. Daarnaast is gefermenteerd voedsel al deels voor jou verteerd en wordt het die verwoeste darmflora hier door een beetje makkelijker gemaakt in zware tijden. Fermenteren dus!

Eet ook prebiotica. Prebiotica zijn stoffen die als voeding dienen voor het microbioom in de darm. Eet dus veel voeding met vezels. Misschien een inkopper, maar laat suiker weg uit je dieet. Dit is namelijk vooral voeding voor de bacteriën die je niet te veel wil en daarnaast is het ook voeding voor schimmels.

Wat zijn de meest krachtige natuurlijke antibiotica?

Top 10

  1. Kurkuma
  2. Gember
  3. Knoflook
  4. Ui
  5. Rauwe honing
  6. Ceylon kaneel
  7. Laurinezuur uit extra vierge kokosolie (nee je krijgt hier geen hart- en vaatziekten van)
  8. Oregano (liefst wilde Marjolein)
  9. Cayennepeper
  10. Kruidnagel

Gebruik deze producten vaak in je voeding. Wat je kan doen wanneer je een verkoudheid voelt aankomen (of zelfs preventief in zetten) is onderstaand elixer maken. Voordeel is dat het niet alleen de bacteriekoloniën reguleert, maar deze toverdrank versterkend is voor het gehele immuunsysteem.

  • Koop biologische knoflook, ui, pepers, gember, kurkuma en appelazijn. Snijd alles in zo klein mogelijke stukjes. Stop het in een weckpot en giet de appelazijn er overheen (alles moet onder de appelazijn staan anders gaat het schimmelen) en laat het drie tot zes weken in een donkere kast staan. Af en toe even doorroeren of op zijn kop zetten. (Dat het even beweegt.) Het is scherp! Je kunt een paar keer per dag een eetlepel nemen. (Risicogroepen en zwangeren even voorzichtig en eerst informatie inwinnen is slim.)

Preventie

Hoe zorg je dat je darmbewoners een beetje in balans blijven zodat je niet meer met grof geschut hoeft te werken? Het zal misschien niet echt verbazen maar het heeft te maken met gezonde voeding. Over wat gezonde basisvoeding is kan ik nog drie dagen over schrijven. Het meeste is geen abracadabra. Helder is dat voorkomen in dit geval aan te raden is boven genezen. Het opbouwen van de darmen kan bij de juiste voeding namelijk wel een tot vier jaar duren (1). 

Wanneer een probiotica supplement aan te raden is

Mocht je nu toch in een recent verleden een antibioticakuur hebben gehad (tot vijf jaar terug is recent) en je komt niet van je vage klachten af dan kan het een idee zijn om een probiotica complex uit een potje te nemen. Kies een orthomoleculair merk met zoveel mogelijk verschillende stammen erin. Hoe meer hoe beter.

Variatie is en blijft het toverwoord.

Ineke Eebes

Disclaimer: Dit artikel is geen vervanging voor medisch advies. Raadpleeg bij acute klachten altijd eerst een arts.

Bron

  1. National Library of Medicine

 

Golden Naturals Probiotica 50 miljard

De probioticaproducten van Golden Naturals zijn samengesteld uit meerdere stammen van de belangrijkste soorten micro-organismen. Daarmee voorzien ze in een dagelijkse portie goede bacteriën. Daarnaast is prebioticum (inuline) toegevoegd. 

Golden Naturals

VitOrtho Porbiotica 50 miljard

Extra hoog gedoseerd probioticum: 50 miljard micro-organismen per vegicap. Maar liefst 10 geregistreerde stammen die de maagpassage goed overleven en zich kunnen handhaven in het maagdarmkanaal.

VitOrtho

 

Vitamunda Superbiotica

Superbiotica is een probiotica product dat voldoet aan de modernste inzichten op het gebied van microbiotica. Het bevat per capsule maar liefst 10 miljard levende bacteriën van 6 verschillende stammen.

Vitamunda

AOV 1201 Probiotica 4 miljard

Het AOV-supplement 1201 Probiotica bevat 4 miljard bacteriën per vegacap. De bacteriën behoren tot verschillende stammen van de lactobacillus en bifidobacterium soorten.

AOV 1201

Mattisson Absolute Probiotica

Probiotica capsules bevatten 10 verschillende probiotica stammen en 10 miljard CFU* per dagdosering. De Prebiotische FOS Inuline stimuleert de opname van de probiotica. Er is een maagzuurresistente capsule gebruikt, zodat de capsules pas openen in de darmen.

Mattisson

 

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen