Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

Natuurlijke verlichting bij hooikoorts - blog Ineke Eebes

Geplaatst op 01-07-2021

Natuurlijk verlichting bij hooikoorts

 

Hooikoorts kan erg ongemakkelijk zijn. De hele tijd jeuk, snot, slijm, niesen en benauwdheid. Je kan er zelfs echt een beetje koorts van krijgen. Dit jaar is het wellicht nog ongemakkelijker. Ik merk dat bij een klein snifje op straat mensen al angstig aan de kant springen, bang om besmet te worden met C. Er zijn zelfs T-shirts op de markt waarop staat: 'Geen paniek ik heb alleen maar hooikoorts'. Ik heb er zelf ook een overwogen.

Ineke Eebes

Hooikoorts is een allergie. De symptomen kennen we wel, maar wat is het eigenlijk? Een allergie is een overdreven reactie van het immuunsysteem op een vrij onschuldige stof die het lichaam binnenkomt. Met 'in' het lichaam bedoel ik door de verdediging barrières heen. Bij hooikoorts gaat het over pollen die door de long, neus en keelslijmvliezen heen in onze bloedbaan komen. Het lichaam ziet pollen dan als bedreigende stoffen en tuigt een immuunreactie op om de vijand onschadelijk te maken. Snot en slijm is om samen met niesen een poging de vijand eruit te werken. Super goede reactie van dat lichaam!

Bij

Tegen hooikoorts zijn verschillende middelen op de markt. De meest gangbare middelen zijn middelen om het immuunsysteem te onderdrukken of antihistaminica. Beide vallen onder symptoombestrijding en hebben voor- en nadelen. Een groot nadeel vind ik de bijwerkingen en verkies ik daarom natuurlijke(re) middelen boven medicamenten.

Vitamine C

Een vrij onbekend maar zeer krachtig middel in de strijd tegen hooikoorts is Vitamine C. Mensen die mij kennen weten dat ik groot fan ben van vitamine C. Een van de redenen dat ik het zelf in hoge doseringgebruik tijdens het hooikoortsseizoen is door de krachtige antihistamine werking. Vitamine C breekt histamine af. Daarnaast ondersteunt het ook je immuunsysteem en dit zijn al twee redenen om het te gebruiken bij hooikoorts. Een derde reden is dat het geen bijwerkingen heeft. Klik op Vlinder VitAdvicevoor Vitamine C.

Vitamine C

Probiotica

De darmen spelen ook een grote rol bij allergieën. Een goed werkend immuunsysteem is direct gerelateerd aan een goede werking van de darmen. Dit is iets waar weinig mensen bij stil staan maar bedenk eens: Hoe kan het eigenlijk dat er lichaamsvreemde stoffen door de slijmvliezen en de darmwand heen kunnen komen? De bedoeling is namelijk dat deze slijmvliezen de 'vijand' tegenhouden op deze grens. Wanneer er toch vijanden worden doorgelaten kan het zijn dat er iets mankeert aan de kwaliteit van de grens. Ik raad altijd aan om daarom goed naar je voeding te kijken. Een kuur met probiotica kan hier een belangrijk onderdeel van zijn. Klik op Probiotica voor probiotica.

Vitamine A

Vitamine A is samen met vitamine D een belangrijk nutriënt dat een rol speelt in de stevigheid van de barrières van het lichaam. De slijmvliezen, de huid maar ook de celwanden en bloedvaten behoren hiertoe. Vitamine A zit onder meer in: Boter, ei, vis, lever, wortelen, paksoy en zoete aardappelen. Klik op Vitamine A voor vitamine A.

Vitamine D

Vitamine D speelt ook een belangrijke rol bij allergieen. Vitamine D is namelijk een soort regelneef van het immuunsysteem. Het zorgt ervoor dat het immuunsysteem rustig blijft. Niet zo 'overdreven' reageert zou je kunnen zeggen. Dan moet je wél vitamine D hebben natuurlijk! (Zie ook mijn column 'Zon verstandig'.) De meeste mensen in Nederland hebben op  dit moment een vitamine D tekort. Klik op Vitamine D voor vitamine D. 

Groenten

Scuttelaria

Scuttelaria, ook Glidkruid, wordt gebruikt als krachtige antihistaminicum. Dit kruid wordt in de Chinese geneeskunst gezien als een van de fundamentele kruiden. Het wordt ook ingezet bij bijvoorbeeld slapeloosheid, wat een bijkomend voordeel kan zijn. Klik op Glidkruid voor glidkruid.

Symptoombestrijding vs. genezen

Besef wel, bovenstaande methodes mogen dan natuurlijke middelen zijn het zijn tegelijkertijd óók symptoombestrijders en doen dus niets aan de oorzaak van hooikoorts. Wat is de oorzaak van een uit de bocht vliegend immuunsysteem? Vaak heeft dit, naast aanleg, te maken met een ongezond voedingspatroon (vaak zelfs zonder dat je dit zelf weet). Chronische stress speelt ook een grote rol. Wist je dat 95 procent van allergieën geen lichamelijke maar een geestelijk- emotionele grondslag schijnt te hebben? Bijvoorbeeld onverwerkte trauma's. Dan heb ik het meteen niet over zwaar trauma, maar gewoon van die traumaatjes die iedereen gedurende het leven op loopt. Door dit inzicht schijnen er al heel wat mensen geholpen te zijn met allergieën door middel van hypnose.

Dan nog twee kleine maar wel essentiële inzichten.

  1. Vaak heeft een paniekerig immuunsysteem ook te maken met een simpel vocht -en mineralentekort. Drink dus minimaal 2 liter water op een dag en check of je voldoende mineralen binnenkrijgt.
  2. Ook bewegen helpt bij een hooikoortsaanval. Wanneer je gaat bewegen komt je immuunsysteem tot rust. Dit is evolutionair bepaald. Je moet namelijk altijd in staat zijn om weg te kunnen rennen voor een leeuw. Daarom krijgen je spieren voorrang op het immuunsysteem als het gaat over energieverdeling. Het is een soort afleidingsmanoeuvre. Ik weet het, als je je ellendig voelt is bewegen niet het eerste waar je aan denkt, maar probeer maar eens een half uurtje intensieve beweging. Een stukje joggen, wat krachttraining of yoga. Je zal zien dat het verlichting geeft.

Ineke Eebes

 

*Raadpleeg voor het juiste gebruik van supplementen bij gezondheidsproblemen of wanneer je medicatie gebruikt een specialist

*Gebruik vitamine C wanneer je hoog wil doseren, oftewel ascorbinezuur. Ascorbinezuur met bioflavonoïden is nog beter. Kun je niet tegen het zuur, gebruik dan natriumascorbaat. Gebruik het op de juiste manier, dat betekent bij hooikoorts dat je voldoende moet innemen. Begin met 1 tot 2 gram in de ochtend en neem dan elk uur 500 mg tot 1 gram. Vitamine C heeft geen toxische bovengrens en het is niet gevaarlijk. Je kunt er wel diarree van krijgen. Als je darmen beginnen te rommelen dan betekent dit dat je lichaam verzadigd is. Het neemt niet meer op en je kunt wat minderen. LET OP: mensen met (aangeboren) nierproblemen kunnen wel moeite hebben met de verwerking van veel vitamine C. Als je twijfelt, raadpleeg dan altijd eerst een arts!

 

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen