Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

Alles over zink

Geplaatst op 18-01-2022

Weet je dat zink een essentiële voedingsstof is? Je lichaam kan het namelijk niet zelf maken of opslaan. Je moet het continu uit voedsel halen of een zinksupplement nemen. Maar, wat zijn de voordelen van zink?

Zink is na ijzer het meest voorkomende sporenmineraal in het lichaam. Het is aanwezig in elke cel en is betrokken bij de activiteit van meer dan 300 enzymen. Wat vitamines en mineralen betreft, mag zink niet onderschat worden.

Zink en je immuunsysteem

Zink helpt het immuunsysteem sterk te houden. Wanneer er voldoende zink in het lichaam is, helpt het de belangrijkste immuun cellen om hun werk te doen. Zink heeft ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Beide hebben invloed op hoe ons lichaam herstelt van en reageert op ziekte.

De eerste afweer van het immuunsysteem komt uit onze huid, slijmvliezen, neusharen en maagzuur. Als een ziekteverwekker onze eerste verdedigingslinie doorbreekt en het lichaam binnendringt, gaat de verantwoordelijkheid over op onze immuun cellen. Het is hun taak om efficiënt te reageren, zodat de ziekteverwekker kan worden geëlimineerd. Als ze niet goed functioneren, is het gemakkelijker voor een ziekteverwekker om de infectie over te nemen en te verspreiden. Zink ondersteunt je immuun cellen bij het opzetten van een effectieve verdediging tegen aanvallen.

Lamberts Zink

Zink als belangrijke antioxidant

Een van de reacties van je lichaam op een infectie is de stijging van je temperatuur. De kerntemperatuur van het lichaam stijgt, zodat de ziekteverwekker niet kan overleven in een oncomfortabele omgeving. Dit ervaar je als koorts. Dit voelt misschien niet goed, maar het is een noodzakelijke immuunrespons. Zolang deze maar in balans is en niet te lang duurt.

Als antioxidant kan zink deze reactie controleren om ontstekingen onder controle te houden. Het zorgt er ook voor dat, nadat de ziekteverwekker is vernietigd, het immuunsysteem weer normaal wordt. Op deze manier helpt zink de symptomen te verminderen en het herstel van ziekte te versnellen. Studies bevestigen dat zink ook preventief werkt tegen verkoudheid en griep.

Zink

Zink en je huid

Zink is belangrijk voor een gezonde huid, haar en nagels en kan vooral nuttig zijn bij de behandeling van acne. Acne wordt veroorzaakt door bacteriën en ontstekingen en treedt op wanneer de huid te veel talg produceert. Uit studies blijkt dat zowel plaatselijke als orale zinkbehandeling acne effectief kan behandelen door ontstekingen te verminderen, de groei van bacteriën die acne veroorzaken te remmen en de activiteit van de olieklieren te onderdrukken. Mensen met acne hebben meestal een lager zinkgehalte. Om acne te behandelen kan een aanvullen met zink effectief zijn.

Zink CremeZinktekort

Hoe weet je of je genoeg zink heb? Je lichaam heeft een aantal slimme manieren om je te laten weten dat je een tekort aan zink hebt!

Symptomen van een zinktekort zijn onder andere broze nagels, witte vlekken op nagels en ribbels. Een laag zinkgehalte kan ook je haar en huid aantasten. Met dunner wordend haar, een droge huid en acne tot gevolg. Onvoldoende zink kan ook verantwoordelijk zijn voor een gebrek aan smaak en geur. Zinktekort wordt steeds meer in verband gebracht met vruchtbaarheidsproblemen. Voor mannen met een kinderwens kan een aanvulling met zink nuttig zijn.  

NOW ZinkZinkoverschot

Te veel zink is schadelijk voor het lichaam. Grotere hoeveelheden, gedurende langere tijd leiden tot overgeven, diarree en haarverlies. Ook kan een overschot aan zink de opname van andere mineralen verstoren. Een overschot komt zelden voor, maar het is wel goed om te weten wat de symptomen zijn.

Beste voedselbronnen van zink

Zinkrijke voedingsmiddelen zijn: schaaldieren, noten en zaden (pompoenpitten zijn een geweldige bron van zink), eieren, volkoren granen, vlees en zuivel. Dierlijke producten, zoals vlees en schaaldieren, bevatten grote hoeveelheden zink in een vorm die je lichaam gemakkelijk opneemt. Plantaardige bronnen van zink, zoals paddenstoelen, boerenkool, erwten en asperges, worden over het algemeen minder efficiënt opgenomen.

Zinksupplementen

Zelfs als je dieet veel zinkrijke voeding bevat, kun je nog steeds een tekort aan zink hebben, niet in de laatste plaats dankzij moderne landbouwmethoden die de bodem uitputten.

Een zinksupplement kan helpen om het zinkgehalte op peil te houden. Twee van onze favoriete zinksupplementen zijn New Care Zink, verkrijgbaar als zinkcitraat, wat gemakkelijk door je lichaam kan worden opgenomen en NOW Zink Picolinaat, deze is geschikt voor vegetariërs. Voor extra ondersteuning van het immuunsysteem, probeer eens Bio Influ Zink van Pharma Nord.

New Care Zink Pharma Nord Zink

Lukt het niet altijd om voldoende zink binnen te krijgen via de voeding, dan is een aanvulling van zink in de vorm van een zink supplement of tablet raadzaam.

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen