Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur

Genoeg water drinken per dag is zooo belangrijk!

Geplaatst op 15-07-2022

Ben je vaak moe? Last van hoofdpijn of concentratieproblemen? Onder andere deze symptomen zijn signalen van je lichaam dat je te weinig water drinkt. Drink je wel genoeg op een dag? 

Hoeveel water we per dag nodig hebben is per persoon verschillend. Dit hangt af van je leefstijl, maar ook je lengte en je gewicht. Een handige tool om uit te rekenen hoeveel water je ongeveer moet drinken is de volgende rekensom:

Een gezonde volwassene heeft per dag ongeveer 35 ml water per kilogram lichaamsgewicht nodig. Bijvoorbeeld 60 kilo x 35 ml = 2,1 liter water

Een vrouwelijk lichaam bestaat voor ongeveer 50% uit water en een mannelijk lichaam zo’n 67%. De hele dag door verliezen we vocht via urine, zweet en ook tijdens het ademhalen. Om je vochtniveau op peil te houden is het belangrijk om voldoende te drinken.

Water is heel erg belangrijk voor de spijsvertering en het reinigen van je lichaam. De spijvertering is het klein maken van al het voedsel wat je op een dag eet, oftewel voedsel afbreken. Het voedsel afbreken zorgt er voor dat alle voedingsstoffen en calorieën opgenomen door je lijf en gebruikt kunnen worden als brandstof. Gedurende alle processen die in je lichaam plaatsvinden worden er ook een hoop afvalstoffen geproduceerd. Het water wat je drinkt wordt gebruikt voor het reinigen van je lijf en afvoeren van afvalstoffen.

Ook een heel belangrijk punt met betrekking tot water; als je te weinig water drinkt kunnen je darmen niet goed genoeg werken. Hierdoor kan obstipatie ontstaan. Blijven bewegen én genoeg water drinken zorgt ervoor dat je darmen en nieren goed hun werk kunnen doen en alles dus lekker door loopt in je lichaam. Zonder genoeg water kan al het bovenstaande niet plaatsvinden.

Er zijn best veel mensen die moeite hebben om genoeg water te drinken. Om water drinken aantrekkelijker en leuker te maken volgen hier een paar tips:

 • Neem ’s ochtends als je uit bed stapt gelijk (tijdens het maken van je ontbijt) een glas water. Een goed begin van de dag én je zet je darmen gelijk weer aan het werk!
 • Als je water nou saai vindt, geef er dan een smaakje aan. Haal bijvoorbeeld (biologische, want dat is niet bewerkt!) citroenen, komkommers en (diepvries) blauwe bessen bij de supermarkt en doe een stukje fruit of groente in je waterfles. Hierdoor krijgt je water net dat beetje meer smaak zonder onnodige suikers toe te voegen (zoals bijvoorbeeld ranja, dat is zonde)
 • Schaf een leuke fles aan, leuke kleurtjes en patroontjes zijn leuker om mee te nemen en zie je sneller staan dan een saaie “standaard” fles.Waterfles
 • Zet je fles voor of naast je als je aan het werk bent. Zo zie je ‘m staan en vergeet je minder snel te drinken!
 • Mocht je water nou echt saai vinden; thee is ook prima uiteraard! Wel zónder suiker natuurlijk. Let er ook even op welke thee je gebruikt. In sommige thee zit cafeïne; cafeïne is niet voor iedereen even goed. Dit is ook weer per persoon verschillend, dus check dit vooral even voor jezelf! Munt-, gember- en rooibosthee bevatten geen cafeïne!

Tea

En hierbij nog wat redenen om ook daadwerkelijk meer te gaan drinken:

 • water smeert de gewrichten;
 • betere concentratie;
 • geen hoofdpijn;
 • meer energie;
 • versterkt je lichaam;
 • je lichaam voert gifstoffen af;
 • voorkomt uitdroging;
 • mooiere en egalere huid;
 • stimuleert vetverbranding;
 • helpt de bloeddruk op peil te houden.

Overal waar “te” voor staat is niet goed, dus ook te veel water drinken niet. Vooral voor je nieren is dit absoluut niet fijn. De nieren kunnen per uur 700 milliliter tot 1 liter water verwerken. Als je te veel drinkt kan je lichaam dat niet aan. Als je te veel water drinkt merk je dit bijvoorbeeld aan opzwellende handen en voeten, misselijkheid, hoofdpijn, spierpijn en slaperigheid.

Je urine geeft goed aan wanneer je te veel water hebt gedronken. Normaal gesproken is je urine licht en geel van kleur. Als je te veel hebt gedronken is je urine kleurloos. Bovenaan staat dat hoofdpijn een teken is van te weinig drinken, maar hoofdpijn kan ook aangeven dat je juist te veel drinkt. Als je hier last van hebt kun je uiteraard bij jezelf nagaan of dit komt door te weinig of door te veel water drinken.

Bij te veel water moeten je nieren zo hard werken, dat alle energie daar naartoe gaat en je minder tot geen energie meer zult hebben. Écht te veel water drinken kan leiden tot watervergiftiging, ook wel hyponatriëmie genoemd; een tekort aan natrium. In ernstige gevallen kan dit leiden tot gezondheidsproblemen.

Zolang je de richtlijn volgt van lichaamsgewicht x 35 milliliter water per dag komt het helemaal goed en zal je hele lichaam je dankbaar zijn!

 

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen