Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

Het belang van zink!

Geplaatst op 07-12-2021

Zink is na ijzer het meest voorkomende sporenmineraal in het lichaam. Het is aanwezig in elke cel en is betrokken bij de activiteit van meer dan 300 enzymen, behoorlijk belangrijk dus. Het is een essentiële voedingsstof die je lichaam niet zelf kan maken of opslaan; je moet het continu uit voedsel halen. Maar wat zijn de voordelen van zink?

Zink en je immuunsysteem

Zink helpt het immuunsysteem sterk te houden doordat voldoende zink in je lichaam helpt de belangrijkste immuuncellen hun werk te doen. Zink heeft ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen, die effect hebben op hoe je lichaam herstelt van en reageert op ziekte. De eerste verdedigingslinie van je immuunsysteem bestaat uit je huid, slijmvliezen, neusharen en maagzuur. Als een ziekteverwekker dat doorbreekt, gaat de verantwoordelijkheid over op je immuuncellen. Als deze efficiënt reageren kan de ziekteverwekker worden gedood. Als ze niet goed functioneren, is het gemakkelijker voor een ziekteverwekker om de infectie over te nemen en te verspreiden. Zink ondersteunt je immuuncellen bij het opzetten van een effectieve verdediging tegen aanvallen.

thee

Zink is een belangrijke antioxidant

Als je ziek bent stijgt je lichaamstemperatuur. Dit is een reactie van je lichaam op de infectie, door de hoge temperatuur wordt je lichaam een oncomfortabele omgeving waarin de ziekteverwekker niet kan overleven. Als antioxidant kan zink deze reactie gebruiken om ontstekingen onder controle te houden. Het zorgt er ook voor dat, nadat de ziekteverwekker is vernietigd, het immuunsysteem weer normaal wordt. Op deze manier helpt zink de symptomen te verminderen en het herstel van ziekte te versnellen.

Zink en je huid

Zink is ook belangrijk voor een gezonde huid, haar en nagels. Acne wordt veroorzaakt door bacteriën en ontstekingen en treedt op wanneer de huid te veel talg produceert. Studies suggereren dat zowel plaatselijke als orale zinkbehandelingen acne effectief kunnen behandelen door ontstekingen te verminderen, de groei van bacteriën die acne veroorzaken te remmen en de activiteit van de olieklieren te onderdrukken. Mensen met acne hebben meestal een lager zinkgehalte en het wordt soms aanbevolen om zink aan te vullen om acne te helpen behandelen.

Huid

Zinktekort

Hoe weet je of je genoeg zink hebt? Je lichaam heeft een aantal slimme manieren om je te laten weten dat je een tekort aan zink hebt! Je nagels kunnen broos worden, witte vlekken en ribbels vertonen. Een laag zinkgehalte kan je haar en huid aantasten, met dunner wordend haar, een droge huid en acne tot gevolg. Zinktekort is ook in verband gebracht met vruchtbaarheidsproblemen; het kan vooral nuttig zijn voor mannen en mannelijke reproductieve gezondheid. Onvoldoende zink kan ook verantwoordelijk zijn voor een gebrek aan smaak en geur.

Beste voedselbronnen van zink

Zinkrijke voedingsmiddelen zijn schaaldieren, noten en zaden, eieren, volkoren granen, vlees, zuivel en bepaalde groenten. Dierlijke producten, zoals vlees en schaaldieren, bevatten grote hoeveelheden zink in een vorm die je lichaam gemakkelijk opneemt. Plantaardige bronnen van zink, zoals paddenstoelen, boerenkool, erwten en asperges, worden doorgaans minder efficiënt opgenomen.

voedsel

Zelfs als je voeding veel zink bevat, kun je nog steeds een licht tekort aan zink hebben, niet in de laatste plaats dankzij moderne landbouwmethoden. Een zinksupplement kan helpen om het zinkgehalte op peil te houden.

Solgar Chelated Zink

Solgar Chelated Zinc ondersteunt het herstellend vermogen van de huid, draagt bij aan de bescherming van cellen

tegen oxidatieve schade en draagt bij aan de normale vruchtbaarheid van man en vrouw.

 

Solgar

Golden Naturals Zink Bisglycinaat

Perfect voor het verbeteren van de zenuwprikkeloverdracht in je hersenen.

 

Golden Naturals

Lamberts Zink Citraat

Citraat is goed opneembaar door je lichaam.

 

Lamberts

 

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen