Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

Jodium: de essentiële voedingsstof voor een gezonde schildklier

Geplaatst op 10-05-2023

Jodiumtekort: oorzaken en symptomen

Jodiumtekort is een veelvoorkomend probleem in veel delen van de wereld, vooral in gebieden waar de bodem weinig jodium bevat. Symptomen van jodiumtekort zijn onder andere struma, een vergrote schildklier, hypothyreoïdie, vermoeidheid, gewichtstoename, haaruitval en mentale achteruitgang. Jodiumtekort tijdens de zwangerschap kan ook leiden tot neurologische aandoeningen bij de baby.

Jodiumtekort kan worden veroorzaakt door een gebrek aan jodium in de voeding, maar ook door bepaalde medicijnen, zoals lithium en sommige anti-epileptica. Mensen die een veganistisch of vegetarisch dieet volgen, lopen ook een hoger risico op jodiumtekort.

Wat is Jodium?

Jodium is een essentieel mineraal dat van vitaal belang is voor de gezondheid van de schildklier en het lichaam als geheel. Het speelt een belangrijke rol bij de productie van schildklierhormonen, die verantwoordelijk zijn voor de regulatie van de stofwisseling en vele andere lichaamsfuncties. Omdat het lichaam geen jodium kan aanmaken, moeten we het uit onze voeding halen of via jodium supplementen innemen.

Jodiumtekort kan leiden tot vele gezondheidsproblemen, waaronder struma, hypothyreoïdie en cognitieve stoornissen. In dit artikel zullen we de rol van jodium in het lichaam bespreken, de voordelen van het nemen van jodium supplementen en hoe je ervoor kunt zorgen dat je voldoende jodium binnenkrijgt.

Waarom hebben we jodium nodig?

Zoals eerder vermeld, is jodium nodig voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn betrokken bij de regulatie van vele lichaamsfuncties, waaronder de stofwisseling, de groei en ontwikkeling van het lichaam en het functioneren van het zenuwstelsel. Wanneer het lichaam niet genoeg jodium heeft, kan het de hoeveelheid schildklierhormonen die het produceert beperken, waardoor het lichaam niet naar behoren kan functioneren.

Jodium supplementen: wat zijn ze en waarom zijn ze nodig?

Jodium supplementen zijn een manier om ervoor te zorgen dat je voldoende jodium binnenkrijgt. Er zijn verschillende soorten jodium supplementen beschikbaar, waaronder jodiumtabletten, jodiumdruppels en jodiumsprays.

Het nemen van jodium supplementen kan voordelen hebben voor de gezondheid van de schildklier en het lichaam als geheel. Het kan helpen bij het voorkomen van struma, hypothyreoïdie en cognitieve stoornissen, en kan ook helpen bij het handhaven van een gezonde stofwisseling en het ondersteunen van de groei en ontwikkeling van het lichaam.

Hoeveel jodium hebben we nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) jodium voor volwassenen is 150 microgram. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid hoger, namelijk respectievelijk 175 en 200 microgram per dag. Het is belangrijk om te onthouden dat te veel jodium ook schadelijk kan zijn voor de gezondheid, dus het is raadzaam om de ADH niet te overschrijden zonder medisch advies. Als je een tekort aan jodium vermoedt, is het verstandig om contact op te nemen met een arts of diëtist om te bepalen of je jodiumsupplementen nodig hebt.

Zijn er risico's verbonden aan het nemen van jodium supplementen?

Hoewel jodium supplementen nuttig kunnen zijn voor mensen met een jodiumtekort, zijn er ook enkele risico's verbonden aan het nemen van te veel jodium. Een teveel aan jodium kan leiden tot schildklierproblemen en zelfs tot schade aan andere organen, zoals de nieren en de lever. Daarom is het belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium niet te overschrijden en alleen supplementen te nemen onder begeleiding van een arts of diëtist. Mensen die al schildklierproblemen hebben, moeten extra voorzichtig zijn bij het nemen van jodium supplementen.

Waar kunnen we jodium uit halen?

Jodium kan worden verkregen uit verschillende voedingsmiddelen, waaronder vis, zeevruchten, zuivelproducten en eieren. Ook wordt jodium toegevoegd aan sommige gejodeerde tafelzouten, brood en ontbijtgranen. Voor mensen die geen voedselbronnen van jodium binnenkrijgen of die een hogere behoefte hebben, zoals zwangere vrouwen, kan het nemen van jodium supplementen worden aanbevolen. Het is belangrijk om voldoende jodium binnen te krijgen, maar overdosering moet worden vermeden, omdat dit ook schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen