Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

Leven met angst

Geplaatst op 06-08-2021

Leven met angst

We hebben allemaal wel eens last van angst. Angst is de natuurlijke reactie van je lichaam op stress en dit is juist goed. Het doel is jezelf te beschermen tegen potentieel schadelijke situaties en het motiveert je om deadlines te halen. Angst wordt pas een probleem wanneer het je geest overspoelt met giftige gedachten en wanneer je je voortdurend zorgen maakt. Er zijn dingen die je kunt doen om je geest te kalmeren en te voorkomen dat angst de overhand krijgt.

1. Herken je triggers

Het identificeren van je triggers zal je helpen om de controle terug te nemen. Luister naar de reacties van je lichaam. Als een situatie je hart sneller doet kloppen of je handpalmen doet zweten, dan ervaar je angst. Veelvoorkomende angsttriggers zijn bijvoorbeeld de eerste dag op een nieuwe baan, een nieuwe persoon voor de eerste keer ontmoeten en spreken in het openbaar, maar iedereen heeft andere triggers. Als je van jezelf weet wat je angstig maakt, kun je betere coping-mechanismen instellen.

water

2. Stel vragen bij je denkpatronen

Negatieve gedachten kunnen snel wortelschieten en als ze lang genoeg een stem krijgen, kunnen ze een situatie ernstiger doen lijken dan deze is. Probeer het gebabbel te overstemmen; herken de gedachte voor wat het is, namelijk slechts een gedachte en niet de werkelijkheid. Soms kan het erkennen van een angst het een stuk minder groot maken.

Ga nog een stap verder en daag je angst uit - zal datgene waar je je zorgen over maakt waarschijnlijk gebeuren? Wat zou je tegen iemand anders zeggen in dezelfde situatie? Dit kan heel krachtig zijn. De kans is groot dat je die ander rustig zou geruststellen. Behandel jezelf met dezelfde vriendelijkheid als anderen en kijk hoe je je daarbij voelt.

3. Schrijf je gedachten op

Door je zorgen op papier te zetten, kun je je geest bevrijden en je zorgen een stuk minder ontmoedigend laten lijken. Je hebt ze ruimte op een pagina gegeven, sla die pagina nu om - of beter nog, scheur hem af en gooi hem in de vuilnisbak.

Boom

4. Kalmeer je ademhaling

Door dieper adem te halen verbeter je je zuurstofopname, waardoor je je kunt ontspannen en kalm kunt blijven. Als je vaak aan de toekomst denkt en je zorgen maakt, kan het helpen om af en toe een ‘adempauze’ in te lassen. Neem in tijden van stress minstens drie diepe ademhalingen na elkaar en zie hoe je je voelt.

Een ademhalingstechniek is de vijf-zes-zeven-ademhalingsmethode: adem vijf tellen in door je neus, houd zes tellen vast, adem langzaam zeven tellen uit door je mond. Herhaal dit totdat je je kalm voelt. Maar ook zonder zo’n methode kun je je ademhaling vertraging als je alleen even de tijd neemt om je op je ademhaling te concentreren. Wees je af en toe van je eigen ademhaling bewust en je zet al een hele goed stap in jezelf kalmeren.

5. Verwijder jezelf uit de situatie

Ga wandelen of doe 15 minuten yoga. Lichaamsbeweging zal je helpen om je af te leiden van wat je angstig maakt en het zorgt ervoor dat de hersenen endorfine produceren om je op te vrolijken. Als je kunt, probeer jezelf dan te omringen met de natuur – dit is heel goed om te kunnen aarden.

Een helpende hand nodig?

Passiebloem

Als je angst vaak gepaard gaat met hartkloppingen, kan passiebloem helpen. In "The Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics" werd de werking ervan aangetoond. Hierbij kreeg de ene groep 40 druppels passiebloem tinctuur per dag, de andere groep kreeg traditionele angstremmers. De eerste groep voelde zich rustiger en had minder last van bijwerkingen zoals concentratieproblemen. Je kunt het ook nemen als je moeilijk kunt inslapen.

A.Vogel Passiflora Complex

Met extracten van Passiebloem, Valeriaanwortel & Citroenmelisse. Levert belangrijke voedingsstoffen ter ondersteuning van het zenuwstelsel en kan helpen bij symptomen van stress en angst.

Complex

Vogel Passiflora Spray

Deze spray voor onderweg ondersteunt je lichaam bij het omgaan met hectische of zorgwekkende omstandigheden, het vermindert je spanning. De gemakkelijk opneembare spray stelt je in staat om te ontspannen en uitdagingen aan te gaan. Past goed in een tas als je onderweg bent.

Spray

Magnesium

Een studie gepubliceerd in "Current Medical Research and Opinion" toonde aan dat magnesium effectiever is dan placebo’s om mensen met angstklachten te behandelen. Het vermindert sombere stemmingen en werkt op cellulair niveau. Chocolade zit vaak helemaal vol met magnesium, waarschijnlijk heb je er daarom extra behoefte aan in stressvolle periodes. Magnesium is echter moeilijk op te nemen door voeding, een supplement kan helpen.

Magnesium

 

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen