Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

Niet fit? Kefir je kan helpen je weer fit te voelen!

Geplaatst op 30-11-2021

Je voeding, stress die je ervaart en wellicht een griepvirus kunnen allemaal invloed hebben op de balans van de bacteriën in je darmflora. Je merkt dit aan je immuunsysteem en je gezondheid, zo kun je een onzuivere huid hebben of een lastige stoelgang. Met de juiste probiotica kun je jezelf en je darmen weer in balans krijgen.

Ooit gehoord van kefir?

Kefir is een gefermenteerd drankje op basis van melk of water dat al duizenden jaren bestaat en wordt gedronken vanwege de gezondheidseffecten. Kefir heeft een hoge voedingswaarde, is rijk aan probiotica en helpt je spijsvertering en een gezonde darmflora. Vandaag willen we je graag iets meer vertellen over dit fijne product.

Wat is fermenteren?

Al eeuwenlang staat het fermenteren van producten bekend om de gezondheidsvoordelen. Door het fermenteren zorgen micro-organismen ervoor dat bepaalde voedingsstoffen in het voedingsmiddel omgezet worden, waardoor de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk veranderd. Het product krijgt andere eigenschappen, wordt beter verteerbaar en is vaak langer houdbaar. Gefermenteerde producten zijn bijvoorbeeld yoghurt, zuurkool, kaas, wijn, kombucha en sojasaus.

Waar is probiotica goed voor?

In je maag en darmen zitten veel levende micro-organismen, zoals bacteriën, gisten en schimmels, die samenwerken om jou gezond te houden. Bij elkaar worden die je microbioom genoemd. Ze helpen je eten goed te verteren en schadelijke stoffen uit te scheiden. Heel nuttig dus, maar ze kunnen door bepaalde voedingsmiddelen (met name suiker), medicijnen, stress of inactiviteit uit balans raken. Dit geeft klachten van spijsverteringsproblemen, allergische reacties tot stemmingsklachten. Het is dus belangrijk dat je de juiste balans aan bacteriën in je darmen hebt.

Kefir

Waarom Kefir?

Een verstoorde balans kun je herstellen door anders te gaan eten en meer te bewegen, maar ook probiotica kunnen helpen. Yoghurt, karnemelk en skyr zijn probiotische zuivelproducten die goed zijn voor je darmen, maar met tot wel 61 verschillende soorten bacteriën én gisten wordt kefir gezien als een nog effectiever probiotisch zuivelproduct. Dankzij fermentatie bevat melkkefir meer essentiële aminozuren dan gewone melk. Kefir levert verder de vitamines B1, B2, B5, C, A en K en is een goede bron van de mineralen magnesium, calcium en fosfor.

Hoe maak je kefir?

Om kefir te maken heb je twee ingrediënten nodig: melk en kefirkorrels. Deze korrels zijn een combinatie van bacteriën en gisten, zien er een beetje uit als bloemkool en worden ook wel kefirplantjes genoemd. De kefirkorrels worden aan de vloeistof toegevoegd, waarna het wordt weggezet bij kamertemperatuur. Tijdens dit proces zetten de melkzuurbacteriën de suikers (o.a. lactose in melk) in de drank om in melkzuur.

  • Doe 1-2 eetlepels kefirkorrels in een weckpot;
  • Voeg twee kopjes rauwe melk van goede kwaliteit toe en laat ongeveer 2 á 3 cm ruimte over boven in de pot;
  • Doe het deksel op de pot en laat deze op kamertemperatuur 12 tot 36 uur staan;
  • Zeef de korrels uit de kefir en bewaar deze tot de volgende keer dat je kefir gaat maken.

Je hebt nu heerlijke, gezonde kefir; zurig en tintelend van smaak en een echte boost voor je gezondheid!

Probiotica helpen jou dus om je darmen gezond houden en dat zorgt ervoor dat je je prettig voelt en goed kunt functioneren. Kefir is door de grote variatie aan probiotische bacteriën en gisten die het bevat een heel gezond drankje. Dagelijks een glas melk- of waterkefir drinken kan veel gezondheidsklachten voorkomen of verminderen.

 

Starter voor waterkefir

Deze Waterkefir starter wordt gebruikt om zelf waterkefir te maken van water met suiker en gedroogd fruit zoals vijgen, diverse sappen en kokoswater. Waterkefir is een traditioneel gefermenteerde drank met vele bacterieculturen. 

Starter

Mattisson Kefir

Deze Aquakefir is gemaakt met zongedroogde vijgen en citrusvruchten. Kefir staat bekend om zijn pre- en probiotische eigenschappen en wordt reeds honderden jaren gebruikt.

Organic Kefir

Deltas Waterkefir Melkkefir Boek

In dit boek vindt u een heleboel recepten met zowel melk- als waterkefir

 

Boek

Mattisson Kaucabam Kefir Concentraat

Kefir, een klein zwammetje, is reeds honderden jaren gekend voor zijn heilzame werking. Het bevat namelijk een unieke en complexe mix van goede bacteriën en gisten die nergens anders terug te vinden zijn. 

Kefir Concentraat

 

 

 

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen