Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

Pollen of insectenbeten? De verschillen tussen hooikoorts en allergieën op een rijtje

Geplaatst op 04-04-2023

Het is lente en de zomer komt eraan, wat betekent dat veel mensen genieten van het warme weer en buitenactiviteiten. Maar voor sommige mensen kunnen deze seizoenen ook een nachtmerrie betekenen vanwege allergieën. Als je last hebt van niezen, tranende ogen en een verstopte neus, is het misschien hooikoorts. Maar als je jeukende bultjes of zwelling hebt na een insectenbeet, kan het zijn dat je allergisch bent voor insectenbeten. In deze blog gaan we dieper in op de verschillen tussen deze twee allergieën, zodat je beter kunt begrijpen wat er aan de hand is en hoe je je symptomen kunt behandelen.

Wat is het verschil tussen hooikoorts en allergieën veroorzaakt door insectenbeten?

Hooikoorts en allergieën veroorzaakt door insectenbeten zijn twee verschillende soorten allergieën die elk hun eigen oorzaak en symptomen hebben. Hooikoorts wordt veroorzaakt door een overreactie van het immuunsysteem op pollen van grassen, bomen en planten die in de lucht zweven tijdens de lente en de zomer. De symptomen van hooikoorts zijn onder meer niezen, een jeukende en loopneus, een verstopte neus, jeukende en tranende ogen, hoesten, vermoeidheid en een algeheel gevoel van malaise.

Als je hooikoorts hebt, zijn er verschillende preventieve maatregelen die je kunt nemen om allergische reacties te voorkomen. Hieronder vind je enkele tips:

 • Controleer regelmatig de pollenverwachtingen en probeer binnen te blijven tijdens dagen met een hoge pollenconcentratie in de lucht.
 • Houd de ramen van je huis en auto gesloten en gebruik airconditioning om de pollenconcentratie binnen te verminderen.
 • Overweeg om hooikoorts neusspray aan te schaffen
 • Vermijd het drogen van kleding of beddengoed buiten, omdat pollen zich hieraan kan hechten.
 • Douche of bad direct nadat je buiten bent geweest, om pollen van je huid en haar te verwijderen.
 • Overweeg om een luchtreiniger te gebruiken in je huis om de luchtkwaliteit te verbeteren en pollen te verminderen.
 • Neem hooikoorts tabletten om de klachten te verminderen

Hooikoorts symptomen

Als je insectenbeet allergieën hebt, zijn er verschillende preventieve maatregelen die je kunt nemen om allergische reacties te voorkomen. Hieronder vind je enkele tips:

 • Draag beschermende kleding, zoals lange mouwen en broeken, wanneer je buiten bent en vermijd het dragen van geurende producten die insecten kunnen aantrekken.
 • Gebruik insectenwerende middelen, zoals DEET, wanneer je buiten bent en volg de instructies op de verpakking.
 • Vermijd het storen van bijennesten of wespennesten en laat ze verwijderen door professionals.
 • Wees voorzichtig bij het werken in de tuin of het wandelen in de natuur en controleer regelmatig op insectenbeten.
 • Overweeg om een adrenaline-injectiepen te dragen als je een ernstige allergische reactie hebt gehad op insectenbeten.

Hoe werkt een insectenbeet allergie?

Allergieën veroorzaakt door insectenbeten zijn het gevolg van een overreactie van het immuunsysteem op de gifstoffen die door insecten worden afgegeven bij het steken. De meest voorkomende insecten die allergische reacties kunnen veroorzaken zijn bijen, wespen, horzels, hommels, muggen en teken. Wanneer iemand met een insectenbeet allergie gestoken wordt, produceert het immuunsysteem een overmatige hoeveelheid antilichamen in reactie op de giftige stoffen, wat leidt tot de symptomen van een allergische reactie.

Insectenbeet allergie symptomen

Wat zijn de symptomen van een insectenbeet allergie?

Symptomen van insectenbeet allergieën kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen zijn: jeuk, roodheid en zwelling op de plaats van de beet, netelroos, duizeligheid, flauwvallen, ademhalingsproblemen, zwelling van de keel of tong, een snelle hartslag en in ernstige gevallen kan een anafylactische shock optreden. In het geval van anafylaxie is onmiddellijke medische hulp nodig, omdat deze een levensbedreigende aandoening is.

Hoe behandel ik een insectenbeet?

Behandeling van insectenbeet allergieën bestaat uit het vermijden van blootstelling aan insectenbeten en het gebruik van medicijnen zoals antihistaminica, corticosteroïden en adrenaline-injectiepennen om de symptomen te behandelen in geval van een allergische reactie. Mensen met een insectenbeet allergie moeten altijd een adrenaline-injectiepen bij zich hebben en weten hoe ze deze moeten gebruiken in geval van nood. Het is belangrijk om medische hulp te zoeken als je symptomen hebt van een allergische reactie, zelfs als je geen adrenaline-injectiepen bij de hand hebt.

Als je vermoedt dat je allergisch bent voor insectenbeten, is het belangrijk om medische hulp te zoeken en een allergietest te ondergaan om de specifieke insecten die je allergie veroorzaken te identificeren. Het hebben van een insectenbeet allergie kan een ernstige aandoening zijn, maar met de juiste preventieve maatregelen en behandeling kunnen mensen met deze allergie een normaal leven leiden en genieten van buitenactiviteiten tijdens de lente en de zomer.

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen