Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

Seizoensblues / Winterdepressie

Geplaatst op 27-10-2021

Op 31 oktober gaat de klok een uurtje terug en dat betekent voor de meeste mensen een uurtje extra slaap. De kortere dagen en langere nachten kunnen er echter ook voor zorgen dat je laag in energie zit. Hoe breng je je energie weer terug?

Winterdepressie

Winterdepressie is de naam die wordt gegeven aan een verschijnsel waarbij mensen de neiging hebben steeds in het winterseizoen, als de dagen kort zijn, depressief te worden. Deze depressieve verschijnselen gaan weer over zodra de dagen langer worden. In de tropen komt dit niet voor, maar op hogere breedten (Zweden, Canada) is het niet ongewoon. Als je een dip in energie en humeur opmerkt wanneer de herfst intreedt kun je last hebben van een winterdepressie, in de medische wereld ook wel SAD (Seasonal Affective Disorder) genoemd.

SAD of gewoon een beetje verdrietig?

Meestal is de dip snel over, maar het zou kunnen dat je last hebt van SAD. Naast een dip in stemming en energie, kunnen SAD-symptomen ook hersenmist en concentratieproblemen, slaapproblemen, griepachtige pijntjes en een verandering in eetlust omvatten. Als je minstens twee winters achter elkaar een dip ervaart met verbetering in de lente kan het zijn dat de diagnose SAD bij je gesteld kan worden.

Mis je de zon?

Een gebrek aan zonlicht kan je serotonine-niveaus beïnvloeden, het gelukshormoon dat ervoor zorgt dat je je goed voelt. Daardoor kan ook je melatoninegehalte beïnvloed worden, dat ervoor zorgt dat je in slaap kunt vallen.

Het beste en gemakkelijkste advies is om naar buiten te gaan als de zon schijnt, ondanks het koudere weer. Ook flink bewegen in de vroege ochtend kan helpen een slecht humeur te voorkomen dankzij de endorfine die het helpt op te wekken. Lichttherapie in de vorm van een lamp die natuurlijk daglicht nabootst kan ook helpen als je niet voldoende naar buiten kunt.

happy outside

Boost je Vitamine B

Ontbijten met havermout is een geweldige manier om de dag te beginnen, omdat dit een uitstekende bron van B-vitamine is. Dus verwen jezelf eens met een heerlijke overnight oats die je ’s morgens zo naar binnen kunt lepelen, of verwarm havermoutpap in een pannetje. De B-vitamines zijn belangrijk omdat ze helpen om voedsel om te zetten in energie. Een Vitamine B-complex supplement kan je daarbij ook helpen.

Vitamine B

Pas je voeding aan

Om een dip te voorkomen kun je het beste voedingsmiddelen eten dat veel tryptofaan bevat, voorbeelden hiervan zijn vis, kalkoen, kip, bonen, avocado's, bananen, eiwitten en tarwekiemen. Je lichaam gebruikt het aminozuur tryptofaan om serotonine te maken, dit wordt omgezet in 5-hydroxytryptofaan (5-HTP) dat in de hersenen weer wordt omgezet in serotonine. Je kunt 5-HTP ook in supplementvorm kopen, waardoor je lichaam het niet meer hoeft te maken uit tryptofaan. 5-HTP-supplementen worden meestal gemaakt van de zaden van een Afrikaanse struik genaamd Griffonia simplicifolia.

Kruiden tegen een slecht humeur

De natuur biedt ons nog meer hulp om je humeur te verbeteren. Tegen gevoelens van somberheid en lichte angst kun je sint-janskruid of hypericum gebruiken. Passiebloem helpt je sombere humeur te behandelen en je nachtrust te verbeteren. Ashwagandha is ook zeer effectief, dit kruid is een adaptogeen, wat betekent dat het je lichaam kan helpen zich aan te passen aan stress. Het wordt daarom veel gebruikt bij symptomen van angst en depressie. Tot slot kan een natuurlijk slaapmiddel je ook nog helpen als je moeite hebt met slapen.

VitAdvice helpt jou deze winter graag nog een beetje extra om je winterdip te voorkomen. Gebruik de code WINTERBLUES bij je bestelling en ontvang 5% extra korting boven op onze scherpe prijzen. Deze korting is geldig van 31 oktober tot en met 14 november.

Deze korting geldt voor ons gehele assortiment m.u.v. de Golden Naturals producten. Hiervoor kunt u separaat de kortingscode van de doppen inwisselen! Neemt u hiervoor contact met ons op!

Golden Naturals Vitamine B-Complex

Deze bioactieve vorm is vrij van allergenen, kan snel door je lichaam verwerkt worden en is daardoor zeer effectief.

Golden Naturals Vitamine B-Complex

Physalis Hypericum perforatum

Dit product is gemaakt van verse planten van biologische teelt en kan worden gebruikt om een licht somber humeur te behandelen en je nachtrust te verbeteren.

Physalis Hypericum perforatum

A. Vogel Passiflora

Passiebloem wordt veelvuldig als kalmeringsmiddel en slaapmiddel gebruikt. Het helpt om stress en spanning te verminderen.

A. Vogel Passiflora

Golden Naturals Ashwaganda

Een zeer bekend kruid uit de ayurvedische traditie. Ashwagandha geeft rust en versterkt geestelijke veerkracht.Golden Naturals Ashwaganda

Dormeasan Slaap met Valeriaan en Hop

Dit kruidenpreparaat kan je helpen om je slaapritme te herstellen, zodat je meer uitgerust wakker wordt.  Een half uur voor het slapen met een beetje water innemen.Dormeasan Slaap met Valeriaan en Hop

 

 

 

 

 

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen