Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

Waarom is het essentiële mineraal Magnesium goed voor een optimale gezondheid?

Geplaatst op 14-12-2021

Je lichaam maakt zelf geen magnesium aan terwijl het betrokken is bij heel veel lichaamsprocessen. Magnesium zorgt er onder andere voor dat voedingsstoffen in je lichaam kunnen worden omgezet in energie. Het aanmaken van energie, je hormoonbalans en je immuunsysteem bijvoorbeeld.

Helaas krijgen wij maar weinig magnesium binnen via onze voeding. Dit komt doordat de bodem is uitgeput en we ongezonder zijn gaan leven. Hierdoor hebben veel mensen te maken met een magnesium tekort.

soepel

Klachten bij een magnesiumtekort

Magnesium is betrokken bij het goed functioneren van je spieren, zenuwen en spijsvertering. Daarnaast zorgt het ook voor het aanmaken van energie, je hormoonbalans en je immuunsysteem.

Bij een langdurig tekort aan magnesium kunnen klachten ontstaan als: hoofdpijn, nervositeit, kramp in de benen, spierpijn, botontkalking, depressie en een verhoogd cholesterol.

Het is vaak heel lastig om deze klachten te koppelen aan een magnesium tekort, terwijl magnesium wel een goede hulp is bij deze klachten.

Wie kan er wel wat extra magnesium gebruiken?

Zwangere vrouwen, vrouwen in de overgang en (top)sporters kunnen wel wat extra magnesium gebruiken. Het lichaam is hard aan het werk om onder andere de spieren, het geheugen en de gemoedstoestand op peil te houden. Het kan dan zeker geen kwaad om extra magnesium te gebruiken. 

Verder gaat het heel hard met de magnesiumvoorraad in het lichaam bij het gebruik van alcohol, maagzuurremmers, de anticonceptiepil, plaspillen en chemotherapie.

mama Pharma Nord

Magnesium en stress

Een tekort aan magnesium kan stress als gevolg hebben. Magnesium is namelijk betrokken bij het samentrekken en ontspannen van de spieren. Heb je een tekort aan magnesium, dan zijn je spieren te gespannen en voel je je ook constant gespannen. Wanneer je te veel spanning ervaart neemt de behoefte aan magnesium toe en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Welke vorm van magnesium wordt het beste opgenomen door je lichaam?

Studies hebben aangetoond dat magnesiumcitraat, -lactaat, -aspartaat, en -chloride beter worden opgenomen door het lichaam dan andere vormen. Dit komt doordat het vooral gaat om de organische vormen, ook wel de levende vormen genoemd.

NOWWanneer gebruik je de vloeibare vorm?

Naast de vaste vorm is magnesium ook verkrijgbaar in vloeibare vorm. Magnesium spray of olie wordt veel gebruikt ter voorkoming van spierpijn in de benen of kramp. Door het op je benen te smeren werkt het meteen daar waar je het nodig hebt.

Let wel op dat magnesium zout is en dus kan prikken op je huid!

OlieMagnesium vlokken

Naast supplementen en vloeibare magnesium zijn er ook magnesium vlokken. Deze kunnen gebruikt worden in een voetbad. Dit geeft niet alleen verlichting bij pijnlijke voeten, maar werkt door in het hele lichaam, waardoor het een algehele ontspanning geeft.

FlakesMagnesium en kinderen

Een bad met magnesium kristallen kan voor kinderen verlichting geven aan groeipijn, maar heeft ook een rustgevende werking voor kinderen met bijvoorbeeld ADHD, concentratiestoornissen of slaapstoornissen. En vergeet niet, ook op jou kan magnesium een ontspannende werking hebben.

Kristallen

Doordat je te weinig magnesium uit je voedsel kunt halen en het van essentieel belang is voor je lichaam is het raadzaam te kijken naar wat jij nodig hebt voor een optimale gezondheid.

Magnesium kun je voor een onderhoudsdosering terugvinden in multivitaminen, maar voor een hogere dosering kun je het beste voor een supplement kiezen waar alleen magnesium in is verwerkt.

Kun je te veel magnesium binnenkrijgen?

Ja, je kunt te veel magnesium binnenkrijgen. Dit merk je aan je darmen, door middel van krampen. Het advies is dan te stoppen met het gebruik van de supplementen. De darmproblemen zijn dan snel verholpen. Daarna is het raadzaam met een lagere dosering verder te gaan.

 

 

 

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen