Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

Wat te doen als je een blaasontsteking hebt

Geplaatst op 29-04-2022

Maar liefst 1 op de 5 vrouwen heeft wel eens te maken met een blaasontsteking. Je herkent het aan vaak moeten plassen, maar het komt niet én het geeft een pijnlijk gevoel. Weet je overigens dat mannen ook een blaasontsteking kunnen hebben?

Wat is de oorzaak van een blaasontsteking?

Als je wilt weten wat je kunt  doen om van je blaasontsteking af te komen, is het belangrijk dat je weet waar de oorzaak ligt. Een urineweginfectie is de meest voorkomende oorzaak van blaasontsteking. Wanneer je een urineweginfectie hebt, zorgen bacteriën in je blaas ervoor dat deze opzwelt en geïrriteerd raakt. Dat leidt tot symptomen zoals de drang om vaker te plassen. E. colibacteriën zijn meestal verantwoordelijk voor blaasontsteking. Gewoonlijk zijn ze geen probleem, maar als ze de urethra bereiken, de buis die je urine uit je lichaam voert, kunnen ze in je blaas terechtkomen en problemen veroorzaken.

Er zijn verschillende manieren hoe de E. colibacteriën in je blaas terecht kunnen komen. Bijvoorbeeld na geslachtsgemeenschap. De bacteriën worden opnieuw in de blaas geïntroduceerd vanaf het buitenoppervlak van de vagina. Maar ook chemicaliën in producten voor persoonlijke verzorging, zoals intieme wasbeurten en zeep kunnen een blaasontsteking veroorzaken. Gebruik voor je intieme verzorging altijd een speciaal middel wat hiervoor geschikt is.

Cranberry

Symptomen van blaasontsteking

Naast de constante drang om te plassen en een pijnlijk branderig gevoel wanneer je plast, kunnen ook symptomen voorkomen als pijn of druk in je onderbuik. Je kunt misselijk zijn of last hebben van een pijnlijke rug. Daarnaast kan je plas kan donkerder zijn en is de geur sterker dan normaal. Ondanks dat je vaker plast, heb je misschien het gevoel dat je maar een klein beetje hebt geplast. Gelukkig kunnen de volgende relatief eenvoudige stappen helpen om blaasontsteking te bestrijden.

Stap 1: Drink veel water

Je verliest ongeveer 1,5 liter water per dag door te ademen, zweten en naar het toilet te gaan. Om in balans te blijven is het goed om dagelijks 1,5 liter drinken. Wanneer je in beweging bent of gaat sporten en zo zweet verliest is het belangrijk nog meer water te drinken. Uiteraard heeft de temperatuur in je omgeving ook een grote invloed op de hoeveelheid vocht die je verliest, maar wist je dat voeding en zelfs stress invloed hierop hebben? Als algemene vuistregel wordt dagelijks 2 liter mineraalwater aanbevolen.

Stap 2: Ongezoet cranberry sap en D- manose

Drink naast water, ongezoet cranberry sap. Gezoete dranken verhogen namelijk je suikerinname en stimuleren overmatige bacteriegroei in de blaas. Cranberry sap heeft een sterke zure smaak en is rijk aan fytonutriënten, deze ondersteunen de gezondheid in je blaas. D-mannose is een suiker (monosacharide) wat voorkomt in planten. E-colibacteriën hechten zich aan de mannose die bij mensen in het epitheel (deklaagje) van de blaas voorkomt. D-mannose hecht zich in plaats daarvan aan de colibacteriën, zodat ze zich niet meer aan de blaaswand kunnen hechten en uitspoelen met de urine.
Cranberry

Stap 3: Zorg voor immuniteit

Wat is het verband tussen een blaasontsteking en je immuunsysteem? Je algehele gezondheid en immuunsysteem kunnen van invloed zijn op hoe snel je herstelt van een blaasontsteking. Wanneer een blaasontsteking snel weer terugkomt, kan het zijn dat je immuunsysteem uit balans is en wel een boost kan gebruiken. Zorg voor een goed gebalanceerde voeding waar veel verse groenten en fruit in voorkomen die rijk zijn aan antioxidanten. Mocht je blaasontsteking binnen 7 dagen niet verbeteren, raadpleeg dan je huisarts om te controleren of de symptomen niet worden veroorzaakt door een onderliggende medische aandoening.
Orthica Blaas Support

Heb je regelmatig last van een blaasontsteking, dan kan het een idee zijn het probleem wat rigoureuzer aan te pakken. Denk bijvoorbeeld aan een probiotica die jouw darmflora een boost kan geven, maar ook een weerstandkuur kan je helpen het probleem bij de wortel aan te pakken.

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen