Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.

Filter op

Toon filters

Sorteren

Prijs

tot

Merk

Jodium kopen? Vitadvice jodium expert

Waar is jodium precies goed voor?

Jodium is een essentieel sporenelement dat nodig is voor een gezonde schildklierfunctie. De schildklier is een klier in de hals die hormonen produceert die belangrijk zijn voor de groei, ontwikkeling en stofwisseling in het lichaam. Jodium is nodig om deze hormonen te produceren. Jodiumtekort is een veelvoorkomende oorzaak van schildklieraandoeningen en kan leiden tot struma (vergroting van de schildklier) en hypothyreoïdie (een trage schildklier).

Een tekort aan jodium?

De aanbevolen dagelijkse inname van jodium varieert afhankelijk van leeftijd en geslacht, maar voor volwassenen is dit ongeveer 150 mcg per dag. Een tekort aan jodium kan leiden tot een vergroting van de schildklier (struma of krop genoemd) en kan leiden tot een vermindering van de productie van schildklierhormonen, wat kan leiden tot hypothyreoïdie. Jodiumtekort is ook een belangrijke oorzaak van cognitieve beperkingen en ontwikkelingsachterstanden bij kinderen. Het is daarom belangrijk om voldoende jodium binnen te krijgen om een gezonde schildklierfunctie en algemene gezondheid te ondersteunen.

Symptomen van een jodiumtekort kunnen variëren, afhankelijk van de ernst en de duur van het tekort. Enkele veel voorkomende symptomen zijn: vermoeidheid en zwakte, gewichtstoename, droge huid, haaruitval en vertraagde groei en ontwikkeling bij kinderen. Vitadvice biedt verschillende soorten tabletten aan. De Berthelsen Jodium Kaliumjodide biedt een hoge biologische beschikbaarheid aan, waardoor de tabletten maximaal worden geabsorbeerd door het lichaam. Vitadvice biedt ook veganistische tabletten aan, namelijk de VitOrtho Kelp extract.

In welke voedingsmiddelen zit jodium?

Jodium is van nature aanwezig in sommige voedingsmiddelen en wordt aan andere voedingsmiddelen toegevoegd. Enkele van de beste bronnen van jodium zijn:

  • Zeevruchten, zoals vis, garnalen en zeewier, zijn goede bronnen van jodium. Bijvoorbeeld, een portie kabeljauw kan ongeveer 100 mcg jodium bevatten, terwijl 1 gram kelp tot 2000 mcg jodium kan bevatten.
  • Gejodeerd zout is gewoon tafelzout waar jodium aan is toegevoegd. Een kwart theelepel gejodeerd zout bevat ongeveer 71 mcg jodium.
  • Zuivelproducten, zoals melk en yoghurt, bevatten ook wat jodium, afhankelijk van het jodenniveau in het voer van de dieren.
  • Sommige broodproducten, zoals brood en ontbijtgranen, kunnen jodium bevatten als het meel of het zout dat bij de bereiding wordt gebruikt, gejodeerd is.

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen