Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.

Filter op

Toon filters

Sorteren

Prijs

tot

Merk

Vorm

Soort Vitamine

Vitamine D kopen? Vitadvice vitamine D expert

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine die in het lichaam kan worden aangemaakt na blootstelling aan zonlicht, maar ook via voeding of supplementen kan worden ingenomen. Er zijn twee belangrijke vormen van vitamine D: vitamine D2 (ergocalciferol) en vitamine D3 (cholecalciferol).  Vitamine D3 is het type dat het lichaam aanmaakt na blootstelling aan zonlicht en het is ook het type dat het meest voorkomt in voedsel en supplementen.Een product van Vitadvice die vitamine D3 bevat (cholecalciferol) zijn bijvoorbeeld de Vitals vitamine D3 druppels.

Waarom is vitamine D belangrijk?

Vitamine D is belangrijk voor het lichaam omdat het helpt bij de opname en het gebruik van calcium en fosfor, mineralen die nodig zijn voor gezonde botten en tanden. Het speelt ook een rol in het immuunsysteem, de celdeling en de neuromusculaire en cardiovasculaire gezondheid. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot aandoeningen zoals osteoporose, botontkalking en verzwakte botten, evenals verhoogd risico op bepaalde ziekten en aandoeningen.

Hoe krijg ik voldoende vitamine D binnen?

Er zijn meerdere manieren om voldoende vitamine D binnen te krijgen:

 1. Zonlicht: Blootstelling aan zonlicht is de meest natuurlijke manier om vitamine D aan te maken. Het lichaam maakt vitamine D aan wanneer de huid wordt blootgesteld aan UVB-stralen. Echter, de hoeveelheid zonlicht waaronder iemand moet zijn en de duur van de blootstelling zijn afhankelijk van veel factoren, waaronder leeftijd, huidskleur, tijd van dag, geografische locatie en tijd van het jaar.
 2. Voeding: Sommige voedingsmiddelen bevatten vitamine D, waaronder vette vissoorten zoals makreel, haring en zalm, eieren, champignons en verrijkte melkproducten en granen.
 3. Supplementen: Vitamine D-supplementen zijn verkrijgbaar in de vorm van pillen en druppels en kunnen helpen bij het verkrijgen van een voldoende hoeveelheid vitamine D. Het is belangrijk om te overleggen met uw arts voordat u een supplement begint te nemen, omdat een teveel aan vitamine D schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Voorkom op deze manier ook een tekort aan vitamine D.

Wat zijn de symptomen van een vitamine D-tekort?

De symptomen van een vitamine D-tekort kunnen subtiel zijn en zich langzaam ontwikkelen. Hieronder staan enkele symptomen die kunnen wijzen op een tekort aan vitamine D:

 1. Moeheid en vermoeidheid: Vitamine D speelt een belangrijke rol in de productie van energie en het verminderen van vermoeidheid.
 2. Pijn in de botten en spieren: Vitamine D is nodig voor gezonde botten en spieren, dus een tekort kan leiden tot pijn en stijfheid in deze gebieden.
 3. Botontkalking: Vitamine D speelt een belangrijke rol bij de opname van calcium, dat nodig is voor gezonde botten. Een tekort kan leiden tot osteomalacie (botontkalking) en osteoporose (verzwakte botten).
 4. Depressie en verminderd welzijn: Vitamine D speelt ook een rol in de stemming en het emotionele welzijn, dus een tekort kan leiden tot verminderde stemming en verhoogde kans op depressie.
 5. Verhoogd risico op ziekte: Een tekort aan vitamine D is geassocieerd met een verhoogd risico op bepaalde ziekten en aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en multiple sclerose.

Wat zijn de risico’s van te veel vitamine D?

Een teveel aan vitamine D kan schadelijk zijn voor de gezondheid en leiden tot enkele ernstige gezondheidsproblemen, waaronder:

 1. Overmatige calciumopname: Een teveel aan vitamine D verhoogt de opname van calcium in het lichaam, wat kan leiden tot hypercalciëmie (teveel calcium in het bloed). Dit kan o.a. leiden tot nierproblemen en hartproblemen.
 2. Verzwakte botten: Hoewel vitamine D nodig is voor gezonde botten, kan een teveel aan vitamine D de mineralisatie van de botten beïnvloeden en leiden tot verzwakte botten.
 3. Verstoring van het zenuwstelsel: Een teveel aan vitamine D kan de functie van het zenuwstelsel verstoren, waaronder spierkrampen en vermoeidheid.
 4. Nierproblemen: Een teveel aan vitamine D kan de nieren beschadigen en leiden tot nierfalen.

Wat is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine D varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder leeftijd, geslacht, huidskleur en gezondheidstoestand. Hieronder vindt u een algemene richtlijn voor de ADH vitamine D:

 • Volwassenen: 600-800 internationale eenheden (IU) per dag
 • Zwangere en zogende vrouwen: 600-800 IU per dag
 • Kinderen: 400-600 IU per dag
 • Ouderen: 800-1000 IU per dag

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen