Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.

Filter op

Toon filters

Sorteren

Prijs

tot

Vorm

Soort Vitamine

Toon meerminder

Vitamine B6 kopen? Vitadvice vitamine B6 expert

Wat is vitamine B6?

Vitamine B6, ook bekend als pyridoxine, is een in water oplosbare vitamine die belangrijk is voor vele functies in het lichaam. Het speelt een cruciale rol bij de productie van neurotransmitters, die signalen tussen zenuwcellen doorgeven, en is nodig voor de vorming van rode bloedcellen en de stofwisseling van aminozuren. Het is ook betrokken bij het immuunsysteem en het onderhoud van de huid, de slijmvliezen en het zenuwstelsel. Vitamine B6 is een essentiële voedingsstof, wat betekent dat het lichaam het niet kan aanmaken en het via voedsel of supplementen moet worden ingenomen. Vitamine B6 komt voor in veel voedingsmiddelen, waaronder vlees, vis, gevogelte, eieren, zuivelproducten, volkoren granen, peulvruchten, noten en zaden.

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine B6?

Vitamine B6, ook wel pyridoxine genoemd, komt van nature voor in veel voedingsmiddelen. Enkele goede bronnen van vitamine B6 zijn:

 1. Vlees: Rundvlees, varkensvlees en kip zijn rijke bronnen van vitamine B6, vooral orgaanvlees zoals lever.
 2. Vis: Tonijn, zalm en makreel zijn goede bronnen van vitamine B6.
 3. Peulvruchten: Linzen, kikkererwten en zwarte bonen bevatten vitamine B6.
 4. Volkoren granen: Volkorenbrood, bruine rijst, volkoren pasta en quinoa bevatten vitamine B6.
 5. Noten en zaden: Zonnebloempitten, pinda's en cashewnoten zijn goede bronnen van vitamine B6.
 6. Groenten: Zoete aardappelen, spinazie, broccoli, erwten en tomaten bevatten vitamine B6.
 7. Fruit: Bananen, avocado's en pruimen zijn goede bronnen van vitamine B6.

Wat zijn de symptomen van een vitamine B6-tekort?

Een tekort aan vitamine B6, ook bekend als pyridoxine, is zeldzaam in ontwikkelde landen. Het kan echter voorkomen bij mensen met bepaalde aandoeningen of bij mensen die niet voldoende vitamine B6 binnenkrijgen via voeding of supplementen. Enkele symptomen van een tekort aan vitamine B6 kunnen zijn:

 1. Huidaandoeningen: Een tekort aan vitamine B6 kan leiden tot huidaandoeningen, zoals dermatitis en ontstoken tong.
 2. Neurologische symptomen: Een tekort aan vitamine B6 kan leiden tot neurologische symptomen, zoals gevoelloosheid en tintelingen in de ledematen.
 3. Vermoeidheid en zwakte: Mensen met een tekort aan vitamine B6 kunnen zich vermoeid en zwak voelen.
 4. Depressie en angst: Vitamine B6 is belangrijk voor de productie van serotonine, een neurotransmitter die betrokken is bij de regulatie van de stemming. Een tekort aan vitamine B6 kan leiden tot depressie en angst.
 5. Verlaagde immuniteit: Vitamine B6 is belangrijk voor het immuunsysteem en een tekort kan leiden tot een verminderde immuniteit en een verhoogd risico op infecties.
 6. Anemie: Vitamine B6 is belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen en een tekort kan leiden tot anemie.

Kan ik teveel vitamine B6 binnenkrijgen?

Ja, het is mogelijk om te veel vitamine B6 binnen te krijgen via supplementen. Het is echter onwaarschijnlijk om te veel vitamine B6 binnen te krijgen via voeding, omdat het van nature voorkomt in veel voedingsmiddelen in matige hoeveelheden en het lichaam de opname van deze vitamine uit voedsel kan reguleren.

Hoge doses vitamine B6 kunnen leiden tot zenuwschade en gevoelloosheid, tintelingen en pijn in de ledematen, ook wel bekend als perifere neuropathie. Langdurige inname van zeer hoge doses vitamine B6 (meer dan 100 mg per dag) kan ook leiden tot huidproblemen, vermoeidheid, misselijkheid, braken en leverproblemen.

Het is het beste om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine B6 te volgen, die varieert van 1,2 tot 1,7 mg voor volwassenen, afhankelijk van leeftijd en geslacht. Inname van meer dan 100 mg per dag wordt beschouwd als onveilig en wordt afgeraden zonder medisch advies. 

Welke voordelen heeft vitamine B6 voor de gezondheid?

Vitamine B6, ook wel pyridoxine genoemd, speelt een belangrijke rol in veel processen in het lichaam. Hier zijn enkele mogelijke gezondheidsvoordelen van vitamine B6:

 1. Helpen bij het reguleren van de stemming: Vitamine B6 is nodig voor de productie van serotonine en andere neurotransmitters die betrokken zijn bij het reguleren van de stemming.
 2. Ondersteunen van de hersenfunctie: Vitamine B6 is betrokken bij de productie van neurotransmitters die belangrijk zijn voor de cognitieve functie en het geheugen.
 3. Verbeteren van de immuunfunctie: Vitamine B6 speelt een rol bij de productie van antilichamen en helpt het immuunsysteem te versterken.
 4. Verminderen van het risico op hartaandoeningen: Vitamine B6 kan helpen het homocysteïnegehalte in het bloed te verlagen, wat geassocieerd wordt met een verminderd risico op hartaandoeningen.
 5. Helpen bij de behandeling van PMS-symptomen: Vitamine B6 kan helpen bij het verminderen van symptomen van premenstrueel syndroom (PMS), zoals stemmingswisselingen en prikkelbaarheid.
 6. Ondersteunen van een gezonde huid: Vitamine B6 speelt een rol bij de productie van collageen en kan helpen bij het handhaven van een gezonde huid.

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen