Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.

Vitamine B

Vitamine B is belangrijk voor energieproductie, gezonde huid, haar, ogen, zenuwstelsel, celgroei en hartfunctie. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheden variëren per type en persoon. Voedingsmiddelen zoals vlees, vis, volle granen, zuivelproducten en fruit.

Wat is vitamine B?

Vitamine B is een groep essentiële wateroplosbare vitamines die belangrijk zijn voor het behoud van een goede gezondheid en heeft een aantal voordelen. De B-vitaminen spelen verschillende rollen in het lichaam, waaronder:

 1. Het omzetten van voedsel in energie: B-vitaminen helpen bij de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten, zodat het lichaam ze kan gebruiken voor energie.

 2. Het behoud van een gezonde huid, haar en ogen: B-vitaminen, met name biotine en B12, zijn belangrijk voor de gezondheid van de huid, het haar en de ogen.

 3. Ondersteuning van het zenuwstelsel: B-vitaminen, met name B1, B6 en B12, zijn cruciaal voor het behoud van de gezondheid van het zenuwstelsel.

 4. Bevordering van celgroei en -deling: B-vitaminen zijn betrokken bij de vorming van nieuwe cellen, wat belangrijk is voor groei en herstel.

 5. Ondersteuning van het hart: B-vitaminen, vooral B6 en B12, spelen een rol bij het behoud van de gezondheid van het hart door het homocysteïnegehalte te reguleren. Een hoog homocysteïnegehalte is een risicofactor voor hartziekten.

Hoeveel vitamine B moet ik elke dag binnenkrijgen?

De aanbevolen dagelijkse inname van elk type vitamine B kan variëren afhankelijk van uw leeftijd, geslacht en niveau van lichamelijke activiteit. Hier zijn de algemene aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) voor de verschillende soorten vitamine B:

 • Thiamine (B1): 1,2-1,5 mg/dag. Met de caps van Vitals Vitamine B1 zorgt u ervoor dat u in combinatie met voeding elke dag genoeg B1 vitamines binnenkrijgt. 1 Cap Vitals Vitamine B1 bevat 1 mg vitamine B1. 
 • Riboflavine (B2): 1,3-1,7 mg/dag
 • Niacine (B3): 14-16 mg/dag
 • Pantotheenzuur (B5): 5 mg/dag
 • Vitamine B6: 1,3-1,7 mg/dag
 • Biotine (B7): 30-100 mcg/dag
 • Foliumzuur (B9): 400-600 mcg/dag
 • Vitamine B12: 2,4 mcg/dag

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine B?

Veel voedingsmiddelen bevatten vitamine B, waaronder vlees, gevogelte, vis, volle granen, zuivelproducten, fruit en groenten.

Kan ik voldoende vitamine B uit mijn voeding alleen halen?

Voor de meeste mensen kan een evenwichtige voeding met een verscheidenheid aan voedingsmiddelen voldoende vitamine B leveren. Sommige mensen, zoals ouderen, zwangere mensen of mensen die een veganistisch of vegetarisch dieet volgen, moeten echter supplementen nemen om voldoende van deze essentiële vitamines binnen te krijgen.

Wat zijn de bijwerkingen van een teveel aan vitamine B?

Het nemen van te veel van bepaalde B-vitamines kan schadelijk zijn en bijwerkingen veroorzaken, zoals blozen van de huid, maagproblemen en zenuwschade. Het is belangrijk om een arts te raadplegen voordat je begint met een supplementen schema om de juiste hoeveelheid B-vitaminen voor jou te bepalen.

Wat gebeurt er als ik niet genoeg vitamine B binnen krijg?

Een tekort aan bepaalde B-vitaminen kan een reeks gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder bloedarmoede, vermoeidheid en zenuwschade. Het is belangrijk om evenwichtig te eten en, indien nodig, supplementen te nemen om ervoor te zorgen dat u voldoende van deze essentiële vitaminen binnenkrijgt.

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen