Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.

Filter op

Toon filters

Sorteren

Prijs

tot

Merk

Vitamine B5 kopen? Vitadvice vitamine B5 expert

Waarom is vitamine B5 belangrijk?

Vitamine B5, ook wel pantotheenzuur genoemd, is belangrijk voor verschillende functies in ons lichaam, waaronder:

 • Energieproductie: Vitamine B5 is betrokken bij de stofwisseling van koolhydraten, eiwitten en vetten in ons lichaam, en helpt bij de productie van energie uit voedsel.
 • Productie van hormonen en cholesterol: Vitamine B5 speelt een rol bij de productie van hormonen, zoals geslachtshormonen en stresshormonen, en cholesterol in ons lichaam.
 • Gezondheid van de huid: Vitamine B5 is belangrijk voor de gezondheid van de huid en wordt vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten vanwege de hydraterende en kalmerende effecten.
 • Zenuwstelsel: Vitamine B5 is betrokken bij de productie van neurotransmitters, zoals acetylcholine, die belangrijk zijn voor de communicatie tussen zenuwcellen.
 • Immuunsysteem: Vitamine B5 kan helpen bij het versterken van het immuunsysteem en het voorkomen van infecties en ziekten.

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine B5?

Vitamine B5, ook wel pantotheenzuur genoemd, komt van nature voor in veel voedingsmiddelen. Enkele goede bronnen van vitamine B5 zijn:

 1. Vlees: Vlees is een rijke bron van vitamine B5, met name orgaanvlees zoals lever en nieren. Rundvlees, varkensvlees en kip zijn ook goede bronnen.
 2. Vis: Tonijn, zalm en makreel zijn goede bronnen van vitamine B5.
 3. Eieren: Eieren zijn een goede bron van vitamine B5, vooral de dooier.
 4. Zuivelproducten: Melk, yoghurt en kaas bevatten vitamine B5.
 5. Groenten: Zoete aardappelen, champignons, broccoli, avocado's en erwten bevatten vitamine B5.
 6. Peulvruchten: Linzen, kikkererwten en zwarte bonen zijn goede bronnen van vitamine B5.
 7. Volkoren granen: Volkoren brood, bruine rijst, volkoren pasta en quinoa bevatten vitamine B5.

Wat zijn de symptomen van een vitamine B5- tekort?

Een tekort aan vitamine B5 (pantotheenzuur) is zeldzaam en komt meestal alleen voor bij mensen met ernstige ondervoeding of bepaalde medische aandoeningen. De symptomen van een vitamine B5-tekort kunnen zijn:

 1. Vermoeidheid en zwakte: Een tekort aan vitamine B5 kan leiden tot een gebrek aan energie en vermoeidheid.
 2. Spijsverteringsproblemen: Mensen met een tekort aan vitamine B5 kunnen last hebben van spijsverteringsproblemen zoals buikpijn, misselijkheid en diarree.
 3. Huidproblemen: Een tekort aan vitamine B5 kan leiden tot huidaandoeningen, zoals een branderig gevoel, jeuk of uitslag op de huid.
 4. Slaapproblemen: Mensen met een tekort aan vitamine B5 kunnen slaapproblemen hebben, zoals slapeloosheid.
 5. Mentale problemen: Vitamine B5 is belangrijk voor de productie van neurotransmitters in de hersenen, dus een tekort kan leiden tot mentale problemen, zoals angst en depressie.

Kan ik te veel vitamine B5 binnenkrijgen?

Vitamine B5, ook bekend als pantotheenzuur, is een in water oplosbare vitamine. Dat betekent dat het lichaam het niet opslaat en dat een teveel aan vitamine B5 het lichaam via urine verlaat. Er zijn geen specifieke risico's verbonden aan hoge doses vitamine B5, omdat het teveel aan deze vitamine niet wordt opgeslagen in het lichaam.

Er zijn geen specifieke aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor vitamine B5 vastgesteld, omdat het wordt beschouwd als veilig bij elke dosis. De meeste voedingssupplementen bevatten tussen 50 en 500 milligram per portie. Het nemen van hogere doses kan in sommige gevallen echter wel milde bijwerkingen veroorzaken, zoals diarree, braken of maagpijn. In het algemeen is het het beste om de aanbevolen dosering te volgen en de inname van vitamine B5 via voeding of supplementen te matigen. Het is altijd raadzaam om een arts te raadplegen voordat je supplementen inneemt.

Moet ik vitamine B5 supplementen nemen?

Er zijn enkele situaties waarin het nemen van vitamine B5-supplementen nuttig kan zijn, bijvoorbeeld bij mensen die lijden aan aandoeningen die de opname van voedingsstoffen in het lichaam verstoren, zoals de ziekte van Crohn, coeliakie of het prikkelbare darm syndroom. Daarnaast kan het nemen van vitamine B5-supplementen nuttig zijn voor mensen die zich moe voelen en meer energie nodig hebben, omdat vitamine B5 een belangrijke rol speelt in de productie van energie in het lichaam. Wanneer u het gevoel heeft een extra supplement te nemen in de vorm van vitamine B5 is Lamberts vitamine B5 erg geschikt.

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen