Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.

Filter op

Toon filters

Sorteren

Prijs

tot

Merk

Vorm

Soort Vitamine

Vitamine K kopen? Vitadvice vitamine K expert

Wat is vitamine K?

Vitamine K is een vetoplosbare vitamine en is van belang voor de bloedstolling. Er zijn drie soorten vitamine K: K1, K2 en K3.

  • Vitamine K1, ook bekend als phylloquinon, komt voornamelijk voor in groene bladgroenten zoals spinazie en broccoli.
  • Vitamine K2, ook bekend als menaquinonen, wordt geproduceerd door bacteriën in ons spijsverteringsstelsel en wordt ook gevonden in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals natto (Japanse sojabonen), kaas en yoghurt. Een supplement dat u hierbij kan helpen is bijvoorbeeld de Springfield MenaQ7-360.
  • Vitamine K3, ook bekend als menadion, is een synthetische vorm van vitamine K en wordt gebruikt als supplement, maar is minder effectief dan de andere twee vormen en wordt niet aanbevolen voor gebruik vanwege potentiële bijwerkingen.

Wat doet vitamine K in ons lichaam?

Vitamine K speelt een belangrijke rol bij de bloedstolling en ondersteunt ook de gezondheid van botten en bloedvaten.

Hoeveel vitamine K hebben we nodig?

De aanbevolen hoeveelheid vitamine K varieert afhankelijk van leeftijd en geslacht, maar een volwassene heeft ongeveer 120 microgram vitamine K per dag nodig.

Waar kunnen we vitamine K vinden?

Vitamine K1 is het meest voorkomende type en wordt gevonden in groene bladgroenten zoals spinazie, broccoli en kale. Vitamine K2 wordt gevonden in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals natto, kaas en yoghurt. Vitamine K3 is vooral beschikbaar in de vorm van tabletten en injecties. 

Kan een vitamine K tekort voorkomen?

Een gezonde voeding met voldoende groene bladgroenten en gefermenteerde voedingsmiddelen kan helpen bij het voorkomen van een vitamine K-tekort. Sommige mensen, zoals zuigelingen en mensen met bepaalde medische aandoeningen, kunnen echter extra vitamine K nodig hebben en kunnen baat hebben bij supplementen.

Kan een overschot aan vitamine K schadelijk zijn?

Een teveel aan vitamine K is niet algemeen, omdat de meeste mensen niet in staat zijn om grote hoeveelheden vitamine K op te nemen. Een overmatige inname van vitamine K kan echter interacties hebben met bepaalde medicijnen, zoals antistollingsmiddelen.

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen