Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.

Filter op

Toon filters

Sorteren

Prijs

tot

Merk

Vorm

Soort Vitamine

Vitamine C kopen? Vitadvice vitamine C expert

Wat zijn de belangrijkste functies van vitamine C?

Vitamine C is belangrijk voor het lichaam om verschillende redenen, waaronder:

 1. Collageenproductie: Vitamine C speelt een belangrijke rol bij de productie van collageen, een eiwit dat verantwoordelijk is voor de stevigheid en elasticiteit van de huid, gewrichten en bloedvaten.
 2. Immuunsysteem: Vitamine C helpt bij het versterken van het immuunsysteem en de productie van witte bloedcellen die ziekteverwekkers bestrijden.
 3. Antioxidant: Vitamine C is een krachtige antioxidant die het lichaam beschermt tegen schade door vrije radicalen en oxidative stress.
 4. IJzeropname: Vitamine C helpt bij de opname van ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen, wat belangrijk is voor de gezondheid van het bloed en de energieproductie.
 5. Stressvermindering: Vitamine C speelt een rol bij de regulatie van stresshormonen en het verminderen van stress in het lichaam.
 6. Cognitieve functie: Vitamine C is betrokken bij de productie van neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor de cognitieve functie en stemming.
 7. Verkoudheid en griep: Vitamine C wordt vaak genoemd als een natuurlijke verdediging tegen verkoudheid en griep, hoewel er nog steeds wetenschappelijke twijfel bestaat over de effectiviteit ervan in grote doses.

Het is belangrijk om te weten dat vitamine C essentieel is voor de gezondheid en dat het niet door het lichaam zelf wordt geproduceerd, dus het moet via de voeding of supplementen worden ingenomen. Een voorbeeld van een supplement die u hierbij goed kan helpen is onze Migron Vitamine complex.

Wat is vitamine C?

Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is een wateroplosbare vitamine die essentieel is voor de gezondheid van het lichaam. Het speelt een belangrijke rol bij diverse biologische processen, zoals de productie van collageen, de stofwisseling en de bescherming van het lichaam tegen oxidatieve stress en schade door vrije radicalen.

Hoeveel vitamine C heb ik nodig per dag?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine C varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder leeftijd, geslacht en activiteitsniveau. Hier zijn de aanbevolen hoeveelheden voor volwassenen:

 • Volwassen mannen: 90 milligram per dag
 • Volwassen vrouwen: 75 milligram per dag
 • Zwangere vrouwen: 85 milligram per dag
 • Borstvoedende vrouwen: 120 milligram per dag

Wat gebeurt er als ik te veel vitamine C binnenkrijg?

Er is geen gevaar voor het lichaam bij kortstondige hoge inname van vitamine C, omdat het overmatige vitamine C wordt uitgescheiden via de urine. Echter, bij regelmatige, hoge inname van vitamine C via supplementen kunnen bijwerkingen optreden, waaronder:

 1. Darmklachten: Overmatige inname van vitamine C kan leiden tot diarree, buikkrampen en winderigheid.
 2. Nierstenen: Er is bewijs dat hoge niveaus van vitamine C in het bloed kunnen leiden tot de vorming van nierstenen, vooral bij mensen met een geschiedenis van nierstenen.
 3. Interacties met geneesmiddelen: Overmatige inname van vitamine C kan interacties veroorzaken met bepaalde geneesmiddelen, waaronder bloedverdunners en antioxiderende medicijnen.
 4. Overstimulatie van het immuunsysteem: Sommige onderzoeken suggereren dat overmatige inname van vitamine C het immuunsysteem overstimuleert en het lichaam meer vatbaar maakt voor infecties.

Wat zijn de beste bronnen van vitamine C?

Er zijn veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, waaronder:

 1. citrusvruchten: zoals sinaasappels, grapefruits en citroenen
 2. kiwi's
 3. aardbeien
 4. rode en groene paprika's
 5. broccoli
 6. bloemkool
 7. tomaten
 8. spinazie
 9. aardappelen
 10. ananas

Wat zijn de symptomen van een vitamine C-tekort?

Een ernstig tekort aan vitamine C, ook wel bekend als scheurbuik, is zeldzaam in ontwikkelde landen vanwege de gemakkelijke toegang tot voedsel. Toch kunnen er symptomen optreden bij een mild tot matig tekort aan vitamine C, waaronder:

 1. Vermoeidheid en uitputting
 2. Bleke huid
 3. Verhoogde gevoeligheid voor infecties
 4. Zwakte en pijn in de spieren en gewrichten
 5. Duizeligheid 
 6. Ongemak bij het genezen van wonden
 7. Bleke tanden
 8. Bloedneuzen

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen