Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.

Filter op

Toon filters

Sorteren

Prijs

tot

Merk

Stevia kopen? Vitadvice Stevia expert

Wat zijn de voordelen van Stevia?

Stevia heeft verschillende voordelen in vergelijking met suiker en kunstmatige zoetstoffen, waaronder:

 1. Lage calorieën: Stevia heeft bijna geen calorieën, waardoor het een goede optie is voor mensen die op zoek zijn naar een caloriearm dieet.
 2. Lage glycemische index: Stevia heeft een lage glycemische index, wat betekent dat het de bloedsuikerspiegel minder beïnvloedt dan suiker. Dit kan het nuttig maken voor mensen met diabetes of die hun bloedsuikerspiegel willen beheersen.
 3. Natuurlijke oorsprong: Stevia wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana-plant en is daarom een natuurlijk alternatief voor suiker en kunstmatige zoetstoffen.
 4. Geschikt voor koken en bakken: Stevia kan worden gebruikt in de keuken en bij het bakken als vervanger van suiker, zonder de nadelen van suiker, zoals calorieën en glycemische impact.
 5. Geen bijwerkingen: In tegenstelling tot sommige kunstmatige zoetstoffen heeft Stevia geen bekende bijwerkingen en wordt het over het algemeen als veilig beschouwd.
 6. Mogelijke gezondheidsvoordelen: Er zijn studies die suggereren dat Stevia gezondheidsvoordelen kan hebben, zoals het verlagen van de bloeddruk, het verbeteren van de insulinegevoeligheid en het verminderen van ontstekingen.

Wat is Stevia?

Stevia is een zoetstof die wordt gewonnen uit de bladeren van de Stevia rebaudiana-plant, die van nature voorkomt in Paraguay en Brazilië. Het is een natuurlijke zoetstof die een alternatief biedt voor suiker en kunstmatige zoetstoffen.

Stevia-extract is ongeveer 200 tot 300 keer zoeter dan suiker en heeft een veel lagere glycemische index, wat betekent dat het de bloedsuikerspiegel minder beïnvloedt dan suiker. Stevia wordt vaak gebruikt als alternatief voor suiker in voedingsmiddelen en dranken, evenals in verschillende andere producten zoals kauwgom, tandpasta en cosmetica.

Er zijn verschillende vormen van Stevia beschikbaar, waaronder poeder, vloeibare druppels zoals onze Green Sweet vloeibare Stevia, tabletten en kristallen. Stevia wordt vaak beschouwd als een gezonder alternatief voor suiker en kunstmatige zoetstoffen vanwege de natuurlijke oorsprong en de veronderstelde gezondheidsvoordelen.

Is Stevia veilig voor consumptie?

Ja, over het algemeen wordt Stevia als veilig beschouwd voor consumptie. Er zijn veel studies uitgevoerd om de veiligheid van Stevia te beoordelen, en het is in veel landen goedgekeurd als veilige voedingsstof, waaronder de Verenigde Staten, de Europese Unie en Japan.

Stevia is al honderden jaren gebruikt in Zuid-Amerika en Japan en er zijn geen bekende gevallen van schadelijke effecten door het gebruik van Stevia. Het gebruik van Stevia als zoetstof is een veilig en gezond alternatief voor suiker en kunstmatige zoetstoffen, vooral voor mensen met diabetes, overgewicht of andere gezondheidsproblemen die verband houden met suikerconsumptie.

Hoewel Stevia over het algemeen als veilig wordt beschouwd, zijn er enkele meldingen geweest van allergische reacties en gastro-intestinale symptomen, zoals maagpijn en diarree, bij sommige mensen. Als je twijfels hebt of Stevia geschikt is voor jou, raadpleeg dan je arts of een gekwalificeerde voedingsdeskundige.

Hoe kan Stevia worden gebruikt bij het koken en bakken?

Stevia kan worden gebruikt als zoetstof in een verscheidenheid aan recepten voor koken en bakken, maar het vereist wel enige aanpassing van het recept, aangezien Stevia veel zoeter is dan suiker en niet dezelfde textuur heeft. Hier zijn enkele tips voor het gebruik van Stevia bij het koken en bakken:

 1. Wees voorzichtig met de hoeveelheid: Stevia is tot 300 keer zoeter dan suiker, dus het is belangrijk om kleine hoeveelheden te gebruiken en te proeven terwijl je kookt of bakt om de juiste zoetkracht te bepalen.
 2. Combineer Stevia met andere ingrediënten: Stevia kan worden gecombineerd met andere ingrediënten zoals honing, ahornsiroop of agavesiroop om de textuur en smaak te verbeteren.
 3. Gebruik Stevia in poedervorm: Stevia in poedervorm kan gemakkelijker worden gebruikt bij het koken en bakken dan vloeibare Stevia. Het kan in veel gevallen een-op-een worden vervangen door suiker, gebruik dan bijvoorbeeld onze Stevija Stevia zoetpoeder.
 4. Gebruik Stevia voor koude gerechten: Stevia werkt het best in koude gerechten, zoals smoothies, ijsjes en puddingen, waar het gemakkelijk kan worden opgenomen zonder de textuur van het gerecht te beïnvloeden.
 5. Experimenteer met verschillende merken: Stevia-merken verschillen in zoetheid en smaak, dus het kan een kwestie zijn van experimenteren met verschillende merken en soorten totdat je de juiste smaak en zoetheid hebt bereikt.
 6. Lees de verpakking: Het is belangrijk om de aanwijzingen op de verpakking van de Stevia te lezen om te bepalen hoeveel te gebruiken en welke soort geschikt is voor koken en bakken.

Met deze tips kan Stevia worden gebruikt als zoetstof in veel verschillende recepten, waardoor het een gezond alternatief is voor suiker bij het koken en bakken.

Wat zijn de verschillende vormen van Stevia die beschikbaar zijn op de markt?

Er zijn verschillende vormen van Stevia beschikbaar op de markt, waaronder:

 1. Stevia-extract: Dit is het meest geconcentreerde vorm van Stevia en is meestal verkrijgbaar in poedervorm of vloeistof. Het kan tot 300 keer zoeter zijn dan suiker en wordt gebruikt in kleine hoeveelheden als zoetstof.
 2. Stevia-blad: Dit is de gedroogde vorm van de Stevia-plant en wordt soms verkocht als thee. Het heeft niet dezelfde zoetheid als Stevia-extract en wordt meestal gebruikt om de smaak van thee of koffie te verbeteren.
 3. Stevia-bladpoeder: Dit is gemalen Stevia-blad en heeft een minder geconcentreerde zoetheid dan Stevia-extract. Het kan worden gebruikt in recepten om suiker te vervangen.
 4. Stevia-bladvloeistof: Dit is een minder geconcentreerde vorm van Stevia-extract en kan worden gebruikt als zoetstof in dranken en smoothies.
 5. Stevia-mengsels: Er zijn Stevia-mengsels op de markt die een combinatie van Stevia-extract en andere zoetstoffen bevatten, zoals erythritol of xylitol, om de smaak en textuur te verbeteren.

De keuze voor een bepaalde vorm van Stevia hangt af van het beoogde gebruik en de persoonlijke voorkeur. Bij het kopen van Stevia-producten is het belangrijk om de ingrediëntenlijst te controleren en te kiezen voor een product dat geen toegevoegde suikers of kunstmatige ingrediënten bevat.

 

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen