Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.

Filter op

Toon filters

Sorteren

Prijs

tot

Merk

Cacao kopen? VitAdvice cacao expert

Is cacao gezond?

Ja, cacao kan een aantal gezondheidsvoordelen bieden. Het bevat flavonoïden, die bekend staan om hun antioxidante eigenschappen. Antioxidanten helpen het lichaam te beschermen tegen schade door vrije radicalen en kunnen het risico op bepaalde chronische ziekten verminderen. Cacao bevat ook mineralen zoals magnesium, kalium en ijzer. Magnesium kan helpen bij het reguleren van de bloeddruk en het verbeteren van de insulinegevoeligheid, terwijl kalium het risico op hartaandoeningen kan verlagen. IJzer is nodig voor het transport van zuurstof in het lichaam en kan helpen bij het voorkomen van bloedarmoede. Daarnaast kan cacao ook bijdragen aan de stemming en cognitieve functie.

Wat is het verschil tussen cacao en chocolade?

Cacao en chocolade worden vaak door elkaar gebruikt, maar ze zijn niet hetzelfde. Cacao is het onbewerkte poeder dat wordt verkregen door de bonen van de cacaoboom te malen. Chocolade is het product dat wordt gemaakt van cacaopoeder, suiker, melk en andere ingrediënten. Cacao is dus het basisingrediënt van chocolade.

Cacaopoeder is meestal ongezoet en heeft een intense chocoladesmaak, terwijl chocolade kan variëren in zoetheid en smaak, afhankelijk van de gebruikte ingrediënten. Chocolade kan ook verschillende hoeveelheden cacao bevatten, afhankelijk van het type chocolade. Donkere chocolade bevat bijvoorbeeld meer cacao dan melkchocolade.

Hoe kan ik cacao toevoegen aan mijn dieet?

Er zijn verschillende manieren waarop je cacao kunt toevoegen aan je dieet, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Hier zijn een aantal suggesties:

  1. Warme chocolademelk: Verwarm wat melk (of een plantaardig alternatief zoals amandelmelk) en roer er cacaopoeder doorheen. Voeg eventueel een beetje honing of agavesiroop toe voor zoetheid.
  2. Smoothies: Voeg cacaopoeder toe aan je smoothie voor een heerlijke chocoladesmaak. Combineer bijvoorbeeld met banaan, amandelmelk en pindakaas.
  3. Bakken: Gebruik cacaopoeder in plaats van reguliere chocolade bij het bakken van brownies, cakes en andere lekkernijen.
  4. Toppings: Strooi wat cacaonibs zoals onze Vitabella Chocolade Rice crispies over je yoghurt of havermout voor een crunch en extra chocoladesmaak.
  5. Als drankje: Mix wat cacaopoeder met warm water of melk en voeg eventueel wat kaneel of vanille toe voor een heerlijk drankje.

Het is belangrijk om op te merken dat cacaopoeder geen suiker bevat en van nature bitter van smaak is. Als je op zoek bent naar zoetheid, voeg dan een natuurlijke zoetstof zoals honing of agavesiroop toe in plaats van geraffineerde suiker.

Is cacao verslavend?

Cacao bevat stoffen die de aanmaak van bepaalde neurotransmitters in de hersenen kunnen stimuleren, zoals endorfines en serotonine. Deze neurotransmitters worden vaak in verband gebracht met gevoelens van geluk en welzijn. Het eten van cacao kan daarom een gevoel van genot en welzijn geven, maar dat betekent niet dat het verslavend is. Het eten van cacao in normale hoeveelheden en als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet wordt over het algemeen als veilig beschouwd en leidt niet tot verslaving. Het is echter belangrijk om te onthouden dat chocolade vaak suiker en andere toevoegingen bevat, die in overmaat schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Zijn er bijwerkingen of risico's verbonden aan het eten van cacao?

Over het algemeen wordt cacao als veilig beschouwd voor de meeste mensen. Het bevat echter cafeïne en theobromine, stoffen die een stimulerend effect kunnen hebben en mogelijk bijwerkingen veroorzaken bij sommige mensen, zoals slaapproblemen, rusteloosheid, snelle hartslag, hoofdpijn en misselijkheid. Het eten van grote hoeveelheden chocolade of cacao kan ook leiden tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen, vooral als deze gepaard gaan met toegevoegde suikers en vetten.

Sommige mensen kunnen ook allergisch zijn voor cacao. Symptomen van een allergische reactie zijn onder meer huiduitslag, jeuk, zwelling, ademhalingsproblemen en anafylaxie.

Het is ook belangrijk op te merken dat cacao en chocolade niet geschikt zijn voor huisdieren, met name honden, omdat deze dieren geen theobromine kunnen metaboliseren, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en zelfs de dood.

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen