Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.

Filter op

Toon filters

Sorteren

Prijs

tot

Merk

Vorm

Soort Vitamine

Toon meerminder

Vitamine B12 kopen? Vitadvice vitamine B12 expert

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12, ook bekend als cobalamine, is een in water oplosbare vitamine die belangrijk is voor de werking van het zenuwstelsel, de aanmaak van rode bloedcellen en de DNA-synthese. Het is een essentiële vitamine, wat betekent dat het lichaam het niet zelf kan aanmaken en het via de voeding moet worden verkregen. Vitamine B12 komt voornamelijk voor in dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten, hoewel het ook aan sommige verrijkte plantaardige voedingsmiddelen kan worden toegevoegd. Mensen die geen dierlijke producten eten, zoals veganisten en sommige vegetariërs, lopen een verhoogd risico op een tekort aan vitamine B12 en moeten mogelijk supplementen gebruiken om voldoende inname te garanderen.

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine B12?

Vitamine B12 komt van nature voornamelijk voor in dierlijke producten, zoals vlees, vis, gevogelte, eieren, zuivelproducten en orgaanvlees zoals lever. Sommige voedingsmiddelen zijn verrijkt met vitamine B12, zoals sommige soorten ontbijtgranen, sojamelk en plantaardige vleesvervangers. Het is belangrijk om te weten dat plantaardige bronnen van vitamine B12, zoals zeewier, spirulina en tempeh, vaak onvoldoende of onbetrouwbare hoeveelheden van deze vitamine bevatten en niet aanbevolen worden als betrouwbare bronnen van vitamine B12. Mensen die een veganistisch of vegetarisch dieet volgen, evenals mensen met een verminderde opname van voedingsstoffen, lopen een verhoogd risico op een tekort aan vitamine B12 en moeten mogelijk supplementen gebruiken om voldoende inname te garanderen.

Wie loopt er risico op een tekort aan vitamine B12?

Mensen die een streng vegetarisch of veganistisch dieet volgen, lopen een verhoogd risico op een tekort aan vitamine B12, omdat deze vitamine voornamelijk in dierlijke producten voorkomt. Oudere volwassenen en mensen met bepaalde spijsverteringsstoornissen, zoals de ziekte van Crohn of coeliakie, kunnen ook een tekort aan vitamine B12 ontwikkelen. Bovendien kunnen sommige medicijnen, zoals zuuronderdrukkers en metformine, de opname van vitamine B12 uit de voeding verminderen en het risico op een tekort verhogen.

Wat zijn de symptomen van een tekort aan vitamine B12?

Symptomen van een tekort aan vitamine B12 kunnen zijn vermoeidheid, zwakte, bleekheid, geheugenproblemen, tintelingen in de handen en voeten, problemen met evenwicht en coördinatie, een verandering in de loopgang, en een gevoel van verwarring. Andere symptomen kunnen zijn een ontstoken of gezwollen tong, een verlies van eetlust, gewichtsverlies en obstipatie. Wanneer het tekort aan vitamine B12 lange tijd onbehandeld blijft, kan dit leiden tot permanente schade aan de zenuwen en andere ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Het is daarom belangrijk om een tekort aan vitamine B12 tijdig te behandelen.

Kan ik te veel vitamine B12 binnenkrijgen?

Over het algemeen wordt aangenomen dat vitamine B12 veilig is, zelfs in hoge doses, omdat het een in water oplosbare vitamine is. Dit betekent dat overtollige hoeveelheden van de vitamine uit het lichaam worden uitgescheiden via de urine. Er is echter enig bewijs dat het langdurig nemen van zeer hoge doses vitamine B12-supplementen schadelijk kan zijn voor de gezondheid, zoals het verhogen van het risico op bepaalde soorten kanker en het veroorzaken van huiduitslag en acne. Het is daarom belangrijk om de aanbevolen dosering van vitamine B12-supplementen te volgen en uw inname van vitamine B12 uit voeding en supplementen te bespreken met uw arts als u zich zorgen maakt.

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen