Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen.

Enzymen/ vezels kopen? VitAdvice enzymen/vezel expert

Spijsverteringsenzymen

Betaïne

Bromelaïne

DPP-IV

Lactase

Serrapeptase

Vezels

Enzymen/vezels

Enzymen zijn eiwitten die helpen bij de vertering van voedsel, terwijl vezels een type koolhydraat zijn dat belangrijk is voor een goede spijsvertering en de gezondheid van het hart en de darmen. Beiden zijn essentieel voor een gezond en evenwichtig dieet

Wat zijn vezels en waarom zijn ze belangrijk voor de gezondheid?

Vezels zijn een type koolhydraat dat niet door het lichaam kan worden afgebroken en verteerd. In plaats daarvan bewegen vezels onverteerd door het spijsverteringsstelsel en dragen ze bij aan de vorming van ontlasting. Vezels zijn belangrijk voor de gezondheid om verschillende redenen:

 1. Reguleren van de spijsvertering: Vezels helpen bij het reguleren van de spijsvertering door de voedselpassage door het spijsverteringskanaal te bevorderen en het risico op constipatie te verminderen.
 2. Verminderen van het risico op ziekten: Vezels kunnen het risico op verschillende ziekten verminderen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
 3. Ondersteunen van gewichtsverlies: Vezels dragen bij aan een verzadigd gevoel en kunnen helpen om de calorie-inname te verminderen, wat kan leiden tot gewichtsverlies.
 4. Reguleren van de bloedsuikerspiegel: Vezels helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel door de opname van suikers in de bloedbaan te vertragen.
 5. Ondersteunen van een gezonde darmflora: Vezels fungeren als voedsel voor de goede bacteriën in de darmen, wat bijdraagt aan een gezonde darmflora.

Het is aanbevolen om dagelijks 25-30 gram vezels te consumeren. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels zijn onder meer fruit, groenten, volle granen, bonen en peulvruchten.

Hoeveel vezels moet ik dagelijks eten en welke voedingsmiddelen zijn een goede bron van vezels?

Het wordt aanbevolen om dagelijks 25-30 gram vezels te consumeren. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die een goede bron van vezels zijn:

 1. Fruit: appels, peren, bessen, sinaasappels, bananen, mango's, perziken en pruimen.
 2. Groenten: broccoli, wortelen, zoete aardappelen, sperziebonen, erwten, spinazie, boerenkool en avocado's.
 3. Volle granen: havermout, quinoa, bruine rijst, volkoren brood, volkoren pasta en ontbijtgranen.
 4. Bonen en peulvruchten: zwarte bonen, linzen, kikkererwten, erwten en sojabonen.
 5. Noten en zaden: amandelen, chiazaad, lijnzaad en pompoenpitten.
 6. Andere: havervlokken, popcorn, gedroogd fruit, kokosvlees, kokosmelk en cacao.

Het is belangrijk om voldoende water te drinken bij het eten van vezelrijk voedsel om de spijsvertering te vergemakkelijken. Als u niet gewend bent om veel vezels te eten, is het raadzaam om langzaam te beginnen en geleidelijk de inname van vezelrijk voedsel te verhogen om het risico op maagklachten en gasvorming te verminderen. Raadpleeg uw arts als u vragen heeft over de inname van vezels of als u een medische aandoening heeft die uw vezelinname beperkt.

Welke soorten voedsel bevatten natuurlijke enzymen?

Er zijn verschillende soorten voedsel die natuurlijke enzymen bevatten die kunnen helpen bij de spijsvertering. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Papaja: Papaja bevat een enzym genaamd papaïne, dat helpt bij de vertering van eiwitten.
 2. Ananas: Ananas bevat een enzym genaamd bromelaïne, dat helpt bij de vertering van eiwitten en ontstekingen kan verminderen.
 3. Kiwi: Kiwi's bevatten een enzym genaamd actinidine, dat helpt bij de vertering van eiwitten.
 4. Miso: Miso is een gefermenteerde sojapasta en bevat enzymen die de vertering van koolhydraten en eiwitten bevorderen.
 5. Kimchi: Kimchi is een gefermenteerd Koreaans gerecht op basis van gepekelde kool en bevat enzymen die helpen bij de vertering van koolhydraten.
 6. Kefir: Kefir is een gefermenteerde zuiveldrank en bevat enzymen die helpen bij de vertering van lactose.
 7. Tempeh: Tempeh is een gefermenteerd sojaproduct en bevat enzymen die helpen bij de vertering van koolhydraten en eiwitten.

Natuurlijke enzymen zijn aanwezig in rauw en onbewerkt voedsel. Door voedingsmiddelen te fermenteren, kan de enzymatische activiteit toenemen, waardoor de voedingsstoffen beter verteerbaar worden. Het is echter belangrijk op te merken dat sommige mensen een enzymdeficiëntie kunnen hebben en supplementen nodig kunnen hebben om te helpen bij de spijsvertering. Een voorbeeld van een supplement is onze Clark Betaine HCL. Raadpleeg uw arts als u vragen heeft over de inname van enzymen of als u een medische aandoening heeft die uw inname van bepaalde enzymen beperkt.

Wat zijn enzymen en wat is hun rol in de spijsvertering?

Enzymen zijn eiwitmoleculen die helpen bij chemische reacties in het lichaam. In de spijsvertering spelen enzymen een belangrijke rol bij het afbreken van voedingsstoffen in voedsel, zodat het lichaam ze kan absorberen. Hier zijn enkele belangrijke enzymen die betrokken zijn bij de spijsvertering:

 1. Amylase: Een enzym dat helpt bij de afbraak van koolhydraten tot glucose.
 2. Protease: Een enzym dat helpt bij de afbraak van eiwitten tot aminozuren.
 3. Lipase: Een enzym dat helpt bij de afbraak van vetten tot vetzuren en glycerol.

Enzymen worden geproduceerd in verschillende delen van het spijsverteringsstelsel, waaronder de mond, maag, pancreas en darmen. Bijvoorbeeld, in de mond begint amylase in het speeksel al met de afbraak van koolhydraten, terwijl protease en lipase in de maag en darmen worden geproduceerd. Het lichaam produceert de meeste van de enzymen die nodig zijn voor de spijsvertering, maar sommige voedingsmiddelen bevatten natuurlijke enzymen die kunnen helpen bij de spijsvertering. Het is belangrijk om een gezonde en evenwichtige voeding te consumeren die rijk is aan voedingsstoffen en enzymen om een goede spijsvertering te bevorderen.

Zijn er bijwerkingen verbonden aan het gebruik van enzymen of het consumeren van te veel vezels?

Over het algemeen zijn er weinig bijwerkingen verbonden aan het gebruik van enzymen of het consumeren van vezels. Hier zijn enkele mogelijke bijwerkingen:

 1. Enzymen: Het is mogelijk dat sommige mensen allergische reacties ervaren op sommige enzymen, maar dit is vrij zeldzaam. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering van enzymensupplementen te volgen, aangezien te veel enzymen maagklachten of diarree kunnen veroorzaken. Mensen met maagzweren of pancreatitis moeten voorzichtig zijn bij het gebruik van enzymensupplementen en moeten hun arts raadplegen voordat ze ermee beginnen.
 2. Vezels: Bij het consumeren van te veel vezels kan winderigheid, een opgeblazen gevoel en buikpijn optreden. Het is belangrijk om langzaam te beginnen met vezelrijk voedsel en geleidelijk de inname te verhogen om het risico op maagklachten te verminderen. Mensen met prikkelbare darmsyndroom (PDS) of andere darmaandoeningen moeten mogelijk een lagere inname van vezels hebben en moeten hun arts raadplegen voordat ze hun vezelinname verhogen.

Het is belangrijk om de aanbevolen dosering van enzymensupplementen te volgen en een evenwichtige en gezonde voeding te consumeren om voldoende vezels te krijgen. Raadpleeg uw arts als u vragen heeft over het gebruik van enzymen of vezels of als u een medische aandoening heeft die uw inname van bepaalde voedingsstoffen beperkt.

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen