Tot 30% korting Op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland boven €70,- (België €100,-)
Achteraf betalen op factuur

Ademhaling

Geplaatst op 16-09-2021

Ademen tegen stress- en burn-out klachten

Ervaar je stress en voel je je opgejaagd? Je ademhaling kan je enorm helpen. Met een goede buikademhaling kun je je lichaam ontspannen en tot rust brengen in slechts enkele minuten. Je hebt er niets voor nodig en je kunt het op ieder moment van de dag toepassen, waar je ook bent.

De invloed van je ademhaling bij stressklachten

De manier waarop je ademt, heeft een grote invloed op je stressniveau. Mensen met burn-out- en stressklachten ademen in rust vaak alsof ze in ‘gevaar’ zijn, alsof ze zich continue in een vecht-vluchttoestand bevinden. Je ademt te hoog en te snel in waardoor je meer zuurstof en minder kooldioxide binnenkrijgt. Dit zorgt voor klachten als tintelingen in vingers, trillende oogleden, vermoeidheid, onrust, angst of hartkloppingen.

Hoe adem jij?

Veel mensen passen de buikademhaling van zichzelf al toe, maar niet iedereen doet dit. Sta er eens bij stil hoe jij ademt. Adem je langzaam of juist vrij snel?  Als je inademt zet je buik dan uit of je borst? Gaan je schouders omhoog als je inademt? Als je met name in je borst en schouders beweging voelt adem je waarschijnlijk te hoog in.

Buikademhalingsoefening

Met de buikademhaling, ook wel de natuurlijke ademhaling of middenrifademhaling genoemd, kun je alle spanning in je nek en schouders loslaten. De techniek wordt dikwijls gebruikt in yoga en verschillende meditatietechnieken. Een rustige en lage ademhaling zorgt ervoor dat het ‘rust en herstel’-gedeelte in je lichaam geactiveerd wordt.

Zo oefen je de buikademhaling:

  1. Ga zitten of liggen en leg één hand op je borst en één op je buik.
  2. Adem in door je neus en laat je buik opbollen. Voel hoe je ademhaling tegen je hand duwt.
  3. Adem rustig uit door je mond en voel hoe je buik weer ruimte geeft aan je hand. Let vooral op je buik die op en neer gaat.
  4. Probeer wat langer uit dan in te ademen en wacht even voor je weer inademt, alsof je het laatste restje lucht uit je lijf wilt persen. Als je daarna in één keer je buikspieren ontspant, vullen je longen zich als vanzelf met nieuwe lucht. Bijvoorbeeld: vier tellen inademen – een tel vasthouden – zes tellen uitademen – een tel vasthouden.
  5. Doe deze oefening ongeveer vijf minuten en herhaal eventueel een paar keer per dag.

Als je eenmaal vertrouwd bent met de buikademhaling dan kun je dit overal toepassen. Dus ook in stressvolle situaties kun je jezelf weer kalmeren. Probeer maar, je zult zien dat het werkt!

Aanraders bij stress

Meer hulp nodig bij stress en burn-out klachten? Probeer de volgende producten eens:

Ashwagandha

Ashwagandha is een belangrijk kruid in de Ayurvedische geneeskunde. Al honderden jaren gebruiken mensen de wortels en oranjerode vruchten van ashwagandha voor medicinale doeleinden. Het kruid wordt gebruikt om energie te stimuleren en stress en angst te verminderen.

Ashwaganda

VitOrtho 5-HTP Griffonia

5-HTP is een aminozuur wat aanzet tot de aanmaak van serotonine en melatonine. Serotonine is een belangrijke stof in je hersenen voor het aansturen van je stemming, gedrag en seksualiteit en een normale eetlust. Melatonine is belangrijk voor je slaap ritme en je hormoonhuishouding.

VitOrtho 5-HTP Griffonia

Gaba

Met het vorderen van de leeftijd maakt ons lichaam steeds minder aan van bepaalde stoffen. Een voorbeeld van zo’n stof is GABA, ook bekend als gamma-aminoboterzuur. Gaba is een belangrijke remmende neurotransmitter die kan helpen bij een goede nachtrust en het verlagen van stress- en angstgevoelens.

Gaba

A.Vogel Passiflora Complex

Met extracten van Passiebloem, Valeriaanwortel & Citroenmelisse. Levert belangrijke voedingsstoffen ter ondersteuning van het zenuwstelsel en kan helpen bij symptomen van stress en angst.

A.Vogel Passiflora Complex

We schreven het al eerder, misschien is yoga of een ontspanningsmassage wat voor je, dit is niet alleen ontspannend voor je spieren en gewrichten maar ook voor je hoofd en hart!

 

 

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen