Tot 30% korting op de verkoopadviesprijs
Gratis verzending in Nederland en België bij een bestelling vanaf €75,-
Achteraf betalen op factuur middels Klarna

Ayurveda: Huidaandoeningen

Geplaatst op 03-03-2022

Ayurveda bestrijdt niet alleen symptomen, maar pakt de oorzaak van de symptomen aan. Om huidaandoeningen te kunnen behandelen is het handig om te weten waar het vandaan kan komen en je bewust te zijn van je eigen lichaam en zijn processen.

Ayurveda is een medische wetenschap die eeuwen geleden is ontstaan in India. De Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) heeft in 1978 Ayurveda erkend als complementaire geneeswijze met de potentie om geneeskunde toegankelijk te maken voor het grootste deel van de wereldbevolking.Flower

De vijf elementen en 3 dosha’s

Ayurveda gaat uit van de vijf elementen-leer waar jij én je omgeving uit bent opgebouwd. Deze elementen zijn aarde, water, vuur, lucht en ether.

Alles wat vastzit aan je lichaam, zoals botten valt onder het element aarde.

Het element water staat in je lichaam voor al het lichaamsvocht, zoals bloed.

De spijsvertering vanuit de darmen en de maag komt voort uit het vuurelement.

Het element lucht staat voor onder andere zuurstof.

Het element ether staat voor de verschillende ruimten in je lichaam, zoals de mondholte en de neusholte.

Niet alleen in je lichaam veranderen de elementen voortdurend, maar ook in je omgeving. De tijd van de dag, het seizoen waar we inzitten of de levensfase waar we ons in bevinden, kenmerkt zich aan een element en een dosha. De vijf grote elementen vormen zich tot de dosha’s: vatapitta en kapha. Iedereen heeft deze energieën in verschillende mate in zich.

Vata staat voor de elementen ruimte en lucht. Pitta beïnvloedt de elementen vuur en water en kapha bepaalt de elementen water en aarde.

ElementsBalans

Iedereen heeft deze 3 dosha’s in zich, maar over het algemeen is één dosha leidend voor jou als persoon. Wanneer jouw dosha niet in balans is, kan dit een oorzaak zijn van ziekte. Volgens Ayurveda heeft ziekte in de breedste zin van het woord te maken met de disbalans van de dosha’s

Een onbalans of een ophoping van afvalstoffen in een van de weefsellagen van de huid kan zorgen voor huidklachten. Zoals eerder gezegd bestrijdt ayurveda ziekte niet aan de hand van de symptomen, maar via de oorzaak van de symptomen.

Pitta types kunnen zich herkennen in huidaandoeningen zoals: roodheid, irritaties en infecties.

Vata types kunnen zich herkennen in huidaandoeningen zoals: droge, schilferige en jeukende huid.

Kapha types kunnen zich herkennen in huidaandoeningen zoals: ophoping van vocht, waardoor de huid wordt opgezet en het bloed minder kans heeft door te stromen.

Huidaandoeningen kunnen optreden wanneer je dosha's uit balans zijn. Het doel van Ayurveda is de disbalans weghalen door middel van natuurlijke behandelingen. Wanneer je het lichaam zuivert, verwijder je de gifstoffen uit het lichaam die zorgen voor disbalans.

Calm

Wil je wat meer weten over Ayurveda, lees dan ook eens onze inleidende blog over Ayurveda als levensstijl.

Ervaar jij dat je lichaam niet in balans is, heb je last van huidaandoeningen of ander lichamelijk ongemakken? Neem dan contact op met een ayurvedisch therapeut. Deze kan je handvatten bieden om een gebalanceerd en gezond leven te leiden.

 

 

 

Blijf op de hoogte van de nieuwste trends en ontwikkelingen